skład / składniki
metoda gotowania
przed soleniem odetnij płetwy z brzucha, a następnie namocz brzuszki w zimnej wodzie przez pół godziny.
gdy brzuchy są mokre, ostrożnie zdejmij z nich skórę, podważając nożem z jednej krawędzi, a następnie ponownie spłucz.
pokrój brzuszki na kawałki i odstaw na razie na bok.
po przygotowaniu ryby możesz zacząć przygotowywać suchą mieszankę do solenia. Aby to zrobić, wymieszaj oba rodzaje pieprzu z solą i cukrem na talerzu, drobno pokrusz tam lavrushkę.
cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
zanurz każdy kawałek brzucha w mieszaninie stroną, na której znajdowała się skóra. Połóż rybę w gęstych rzędach w słoiku, przeplatając ją cebulą.
wyciśnij sok z cytryny i polej nim brzuch.
następnie musisz przycisnąć kawałki brzucha prasą i owinąć sam słoik folią lub plastikową torbą i wstawić do lodówki.
dla słabego solenia wystarczy jeden dzień, dla średniego-dwa, dla silnego potrzeba trzech dni.
użyj gotowej ryby do zrobienia kanapek lub podawaj na przykład z ziemniakami. Również słone brzuchy łososia będą świetną przekąską.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pieprz różowy mielony - 21 kcal/100g
- Brzuch łososia - 310 kcal/100g