solenie smalcu w solance
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
najpierw musisz pokroić smalec. Rozmiary kawałków można wybrać dowolne, najważniejsze jest to, że można je umieścić w słoiku. Następnie posiekaj czosnek. Połącz sól, ziele angielskie i czerwoną paprykę w pojemniku i wymieszaj składniki.
kawałki smalcu wrzucamy do soli i pieprzu i wkładamy do słoika. Dodaj czosnek, liść laurowy i ziarna pieprzu do pojemnika.
gotowanie solanki. W rondelku z wodą wlej pozostałą sól i pieprz, które zostały użyte do zwinięcia smalcu i dodaj trochę koperku. Doprowadź solankę do wrzenia i ostrożnie wlej do słoika.
po odczekaniu, aż słoik ostygnie, włóż go do lodówki. Za pięć dni smalec będzie gotowy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g