solenie smalcu w solance

świetny przepis na smalec dla jego prawdziwych miłośników! Po zapoznaniu się z tym przepisem nie wystarczy już tylko posypany solą smalec. Takie odmiany bledną na tle smalcu gotowanego w solance. Pyszna interpretacja, przepis, który polecam wszystkim!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 98 % 49 g
węglowodany 0 % 0 g
438 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 25 min

najpierw musisz pokroić smalec. Rozmiary kawałków można wybrać dowolne, najważniejsze jest to, że można je umieścić w słoiku. Następnie posiekaj czosnek. Połącz sól, ziele angielskie i czerwoną paprykę w pojemniku i wymieszaj składniki.

kawałki smalcu wrzucamy do soli i pieprzu i wkładamy do słoika. Dodaj czosnek, liść laurowy i ziarna pieprzu do pojemnika.

gotowanie solanki. W rondelku z wodą wlej pozostałą sól i pieprz, które zostały użyte do zwinięcia smalcu i dodaj trochę koperku. Doprowadź solankę do wrzenia i ostrożnie wlej do słoika.

po odczekaniu, aż słoik ostygnie, włóż go do lodówki. Za pięć dni smalec będzie gotowy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy