solenie grzybów na zimę w słoikach

przygotuj grzyby na przyszłość-uzyskaj pyszny wynik! Słone grzyby od dawna są kochane przez naszą rodzinę, więc gotuję je trzeci rok z rzędu. Słoik po słoiku idzie szybko i dyskretnie, pod ziemniakami-po prostu Klasa! Przeczytaj prosty przepis, gotuj i ciesz się)
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 33 D 1 h 30 min

1. Umyj grzyby, włóż je do rondla, napełnij wodą. Pozostaw grzyby do namoczenia przez 3 dni, zmieniając wodę dwa razy dziennie.

2. Obierz czosnek, pokrój na talerze.

3. Kładziemy grzyby na patelni o odpowiedniej wielkości, wlewamy sól, rozprowadzamy czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu, mieszamy.

4. Po pół godzinie rozprowadzamy grzyby z przyprawami w czystych słoikach, zalewamy sokiem uwolnionym podczas procesu solenia.

5. Przenieś do przechowywania w chłodne miejsce.

po 25-30 dniach grzyby są gotowe do spożycia i oczywiście można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kolejne kilka miesięcy.

należy pamiętać, że ten przepis wykorzystuje zimną metodę solenia grzybów, co oznacza dużą ilość soli (około 100 gramów na 1 kg grzybów) w celu ich niezawodnej konserwacji. Przed użyciem zaleca się namoczenie porcji solonych grzybów, aby usunąć nadmiar soli (czas moczenia zależy od upodobań smakowych).

Nie polecam zmniejszania ilości soli w recepturze, ponieważ jest to główny środek konserwujący, a grzyby nie są przetwarzane termicznie podczas procesu solenia. Ale jeśli nadal zdecydujesz się zmniejszyć stężenie soli w przepisie, pamiętaj, że taki przedmiot może być przechowywany przez krótki czas (lepiej w lodówce), a sól nie powinna być mniejsza niż 30-50 gramów na 1 kg grzybów.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

przepyszna zima i dobre zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Marynowane grzyby - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy