czarne grzyby na zimę słone

najprostszy możliwy przepis. Ten przepis przedstawia najprostszy przepis na solenie czarnych grzybów w domu. Grzyby solone zgodnie z tym przepisem są bardzo smaczne.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
7 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 60 D

zanim zaczniesz solenie czarnych grzybów, grzyby muszą być odpowiednio przygotowane. Ponieważ czarny grzyb ma tendencję do gorzkiego smaku z powodu mleka, musimy oczyścić zewnętrzną część czapki grzyba i namoczyć go w osolonej wodzie przez 3 dni, spuszczając i zmieniając wodę co około 2-3 godziny. Aby szybko wyeliminować gorycz, dozwolone jest gotowanie grzybów przez 1 godzinę. Po 3 dniach przechodzi bezpośrednio do solenia. Wybierz emaliowany, nierdzewny, szklany lub drewniany pojemnik. Na dnie pojemnika kładziemy drobno posiekany koperek i czosnek.

następnie równomiernie rozłóż piersi i nogi do góry. Solimy naszą pierwszą warstwę i powtarzamy ją do końca. Po umieszczeniu wszystkich grzybów w pojemniku lekko dociskamy je rękami, aby sprawdzić poziom naturalnej solanki(solanka powinna całkowicie pokryć grzyby). Jeśli naturalna solanka nie wystarczy, konieczne jest przygotowanie dodatkowej solanki w ilości 100 g soli na litr wody. Napełnij nasze grzyby tą solanką, aby całkowicie je przykryła. Przykryj gazą i uciskaj przez kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu. W tym stanie i przy odpowiednim przechowywaniu piersi mogą być bardzo długie i zachwycać nawet na stole noworocznym w postaci przekąski z majonezem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarne piersi - 9   kcal/100g

Podobne przepisy