skład / składniki
metoda gotowania
zanim zaczniesz solenie czarnych grzybów, grzyby muszą być odpowiednio przygotowane. Ponieważ czarny grzyb ma tendencję do gorzkiego smaku z powodu mleka, musimy oczyścić zewnętrzną część czapki grzyba i namoczyć go w osolonej wodzie przez 3 dni, spuszczając i zmieniając wodę co około 2-3 godziny. Aby szybko wyeliminować gorycz, dozwolone jest gotowanie grzybów przez 1 godzinę. Po 3 dniach przechodzi bezpośrednio do solenia. Wybierz emaliowany, nierdzewny, szklany lub drewniany pojemnik. Na dnie pojemnika kładziemy drobno posiekany koperek i czosnek.
następnie równomiernie rozłóż piersi i nogi do góry. Solimy naszą pierwszą warstwę i powtarzamy ją do końca. Po umieszczeniu wszystkich grzybów w pojemniku lekko dociskamy je rękami, aby sprawdzić poziom naturalnej solanki(solanka powinna całkowicie pokryć grzyby). Jeśli naturalna solanka nie wystarczy, konieczne jest przygotowanie dodatkowej solanki w ilości 100 g soli na litr wody. Napełnij nasze grzyby tą solanką, aby całkowicie je przykryła. Przykryj gazą i uciskaj przez kilka tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu. W tym stanie i przy odpowiednim przechowywaniu piersi mogą być bardzo długie i zachwycać nawet na stole noworocznym w postaci przekąski z majonezem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarne piersi - 9 kcal/100g