solenie paproci orła na zimę

zaskocz swoich bliskich niezwykle smacznym i zdrowym daniem! Solenie paproci orła na zimę nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Ale w przyszłości możesz cieszyć się smakiem tej egzotycznej rośliny przez cały rok. Na jego podstawie przygotowywane są różne sałatki, dodawane do zup, omletów, dań mięsnych i rybnych.
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d

wraz ze wzrostem popularności kuchni azjatyckiej coraz częściej na naszych stołach pojawiają się niezwykłe produkty. Jednym z nich jest paproć orlyak - roślina dość powszechna. W Rosji rośnie na środkowym pasie, Syberii, na Dalekim Wschodzie i na Uralu.

surowa roślina ta nie jest spożywana jako pokarm. Zwykle łodygi paproci są smażone, gotowane i solone na zimę. Solone łodygi paproci są soczyste, pikantne w smaku i są używane jako niezależne danie lub dodatek do głównego. Dodaje się je do sałatek, zupy przygotowywane są na bazie Orlika.

solenie paproci na zimę nie zajmuje dużo czasu. Aby to zrobić, potrzebujesz samych młodych pędów orła i soli.

dobrze umyj łodygi pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku kuchennym.

weź pojemnik do solenia. Może to być drewniana beczka, duża plastikowa miska lub wiadro. Zwykły słoik nie nadaje się do tych celów, ponieważ nie można umieścić ładunku w jego cienkiej szyi.

wlej trochę soli do wybranego pojemnika do solenia i włóż czyste wysuszone łodygi. Następnie ponownie posyp solą i połóż paproć. W ten sposób rozłóż cały orlyak, obficie posypując każdą warstwę solą. Na całej paproci należy również wypełnić grubą warstwę soli. Lepiej jest wziąć grubo zmieloną sól. Pierwsze solenie zajmie około 400 gramów. Przykryj pojemnik do solenia pokrywką. Połóż ucisk na wierzchu o wadze około 1,5 kg. pozostaw do soli na 2 tygodnie.

spuść sok z pojemnika, który powstał.W ten sposób odchodzi gorycz zawarta w pędach. Dodaj kolejne 100 gramów soli do masy z paprocią, dobrze mieszając zawartość.

gotuj solankę do solenia. Wlej wodę do rondla, wlej 125 g soli i zagotuj.

rozłóż paproć w wysterylizowanych słoikach. Dodaj gotowaną solankę do słoików i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

dzięki tej metodzie solenia paproć może być przechowywana przez całą zimę. Jeśli gotowy Orzeł wydaje się zbyt słony, przed podaniem należy go namoczyć w wodzie. Podawaj soloną paproć najlepiej do potraw z gulaszu wołowego, ryżu, ryb i owoców morza, Dodaj do sałatek i zup.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g

Podobne przepisy