solenie boczniaków z czosnkiem i koperkiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
boczniaki gotować w osolonej wodzie (20 minut), ostudzić i oddzielić od wspólnej nogi. Na dnie naczyń emaliowanych lub ceramicznych ułożyć drobno posiekany czosnek i koperek. Następnie rozprowadzamy pierwszą warstwę grzybów, solimy i ponownie posypujemy czosnkiem i koperkiem. W ten sam sposób szczelnie układamy wszystkie pozostałe warstwy. Napełnij wodą, w której ugotowano nasze grzyby, tak aby lekko pokrywały górną warstwę. Połóż talerz na wierzchu i naciśnij prasę (możesz użyć puszki z wodą). Umieść grzyby w lodówce lub w innym chłodnym miejscu na dwa dni. Następnie grzyby będą gotowe do spożycia. Wyjmij, pokrój, dodaj majonez i jedz dla zdrowia! Polecamy z frytkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g