solenie boczniaków z czosnkiem i koperkiem

boczniaki domowe można przygotować samodzielnie. Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą przepisem na solenie boczniaków
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D 30 min

boczniaki gotować w osolonej wodzie (20 minut), ostudzić i oddzielić od wspólnej nogi. Na dnie naczyń emaliowanych lub ceramicznych ułożyć drobno posiekany czosnek i koperek. Następnie rozprowadzamy pierwszą warstwę grzybów, solimy i ponownie posypujemy czosnkiem i koperkiem. W ten sam sposób szczelnie układamy wszystkie pozostałe warstwy. Napełnij wodą, w której ugotowano nasze grzyby, tak aby lekko pokrywały górną warstwę. Połóż talerz na wierzchu i naciśnij prasę (możesz użyć puszki z wodą). Umieść grzyby w lodówce lub w innym chłodnym miejscu na dwa dni. Następnie grzyby będą gotowe do spożycia. Wyjmij, pokrój, dodaj majonez i jedz dla zdrowia! Polecamy z frytkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy