Domowy solony kawior z różowego łososia

Zrób ten cudowny przysmak własnymi rękami ! Jeśli masz taką bajeczną rybę,umiejętna gospodyni z tego bogactwa przygotuje lekko solony filet na kanapki lub do krojenia i ugotuje bogate, pachnące ucho z głowy i ogona i otrzyma bursztynowy przysmak w postaci kawioru.Sam kawior zwróci całą rybę.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 29 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
267 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zastanów się, jak solić kawior z różowego łososia własnymi rękami. Zawsze chcę ugotować coś, co różni się od produkcji przemysłowej, a tutaj jest taki prezent !Kawior zawsze kojarzy mi się z jakąś uroczystością,urodzinami lub Nowym Rokiem.A solenie kawioru wprawia mnie w nastrój przedświąteczny nawet w dni powszednie.Udało mi się zdobyć takie paski kawioru.Sto czterdzieści dwa gramy, to bardzo przyzwoite !!!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj litr wody, rozpuść w nim trzy łyżki soli, pozostaw na dziesięć minut.Po dziesięciu minutach temperatura wody wyniesie siedemdziesiąt stopni.Zanurz kawior w roztworze, pozwól mu leżeć przez piętnaście minut.W tym czasie kawior zmieni kolor na nieco biały, to normalne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ostrożnie wykonujemy okrężne ruchy widelcem, aby film się oddzielił (jastyk) .To najbardziej ponura rzecz w tym procesie, ale musisz uzbroić się w cierpliwość.Praca,powiedziałbym, Biżuteria.Gdy temperatura wody spadnie do tego stopnia,że ręce nie będą gorące, proces czyszczenia folii wykonujemy ręcznie.Oddziel jajka rękami bezpośrednio w wodzie, usuwając liczne filmy i przegrody. Jednocześnie staramy się nie uszkodzić ani jednego cennego bursztynowego kawioru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawior myjemy na sicie pod bieżącą wodą, małym ciśnieniem.Część folii pozostanie na sicie. Następnie kładziemy go na talerzu i jeszcze raz,dokładniej, wybieramy rękami resztki folii i pękniętych jaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Straty są oczywiście nieuniknione.Na przykład nigdy mi się nie udało,że cała folia dobrze odeszła i owinęła się na widelcu,jak czasami piszą.Nie, musisz ciężko pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do takiej ilości kawioru dodaję łyżeczkę soli i łyżkę deserową rafinowanego oleju roślinnego.Bardzo delikatnie wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składamy kawior do przechowywania w szklanym słoju. Co za przechowywanie!!! Kiedy już nie mogę się doczekać, aby spróbować tego, co się stało.I okazało się, że boski kawior różowego łososia!!! Wygląda prawie gorzej niż kupiony, ale smakuje znacznie smaczniej, zdrowiej, a co najważniejsze naturalnie i z miłością.

ziarnisty kawior różowego łososia jest integralną częścią świątecznego stołu ustawionego na specjalną okazję ! Na przykład tartaletki z kawiorem i własnego przygotowania podniosą status gościnnej gospodyni..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy