pomidory solone w słoiku jak beczka

pachnący, z ostrzem w smaku, kęs pomidorów! Wcześniej pomidory były solone w drewnianych beczkach i wannach, a smak tego przedmiotu był oczywiście znacznie bardziej interesujący niż zwykłe marynowane pomidory. Teraz w nowoczesnych warunkach problematyczne jest solenie w beczkach, ale istnieją inne metody solenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 61 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać pomidorów do takiego zbioru małych rozmiarów, dojrzałych, ale odmian o gęstej skórze. Dokładnie umyj pomidory, wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z owoców, przebij każde warzywo wykałaczką w miejscu mocowania łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zielenie: liście i korzeń chrzanu, parasole kopru, liście wiśni i porzeczek dokładnie umyć, wysuszyć. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw do przedmiotu obrabianego. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puszki do przedmiotu obrabianego należy przygotować z wyprzedzeniem: spłukać roztworem sody, wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Bardziej podoba mi się trzeci, który pozwala natychmiast wysterylizować dużą liczbę słoików. Mokre słoiki kładziemy szyjką na ruszcie w zimnym piekarniku, włączamy piekarnik na 150 stopni i trzymamy słoiki w piekarniku przez około 15 minut o pojemności 1 litra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy zioła, ząbki czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pomidory szczelnie na wierzchu, pozostawiając niewielką przestrzeń od góry do szyjki słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast włóż sól, cukier do słoików i wlej ocet. Wlej pomidory do słoików zimną przegotowaną wodą, aby całkowicie zakryła zawartość słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamykamy słoiki gotowanymi pokrywkami, natychmiast usuwamy obrabiany przedmiot w chłodne miejsce. Pomidory będą gotowe do spożycia za kilka miesięcy. Taki przedmiot może być przechowywany przez dość długi czas, ale tylko w chłodnym miejscu. Smacznego!

w dawnych czasach nasze babcie soliły pomidory bez użycia konserwantów, takich jak ocet i kwas cytrynowy. Jako konserwanty działały rośliny, na przykład chrzan, a także pozwalały na dobre warunki do długotrwałego przechowywania półfabrykatów – piwnic i innych podziemnych spiżarni, których nie mają współcześni mieszkańcy mieszkań. Istnieją jednak przepisy na solenie pomidorów jako beczki do smaku, dostosowane do nowoczesnych warunków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy