solenie arbuzów w beczce na zimę
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
pokrój część umytych arbuzów na płaty. Układamy je w beczce w następujący sposób: pierwsza warstwa pokrojonych arbuzów, następnie cały arbuz, ponownie warstwa plasterków arbuza, drugi cały arbuz i tym podobne.
rozcieńczyć sól w ciepłej wodzie, ostudzić i wlać do beczki, aby arbuzy ukryły się pod powierzchnią solanki. Tak więc, stosunkowo szybko, arbuzy są marynowane w beczce.
szczelnie zamykamy beczkę za pomocą koła, przyciśniętego kamieniami. Zamiast koła możesz użyć czystej gęstej szmatki, ale będziesz musiał okresowo myć ją co najmniej kilkanaście razy w tygodniu, w przeciwnym razie w beczce pojawi się pleśń i inne błoto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g