solenie arbuzów w beczce na zimę

solenie w beczce pozwala przygotować solidny zapas produktów na zimę. Solenie arbuzów w beczce to kolejny dodatek do listy przepisów.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 15 min

pokrój część umytych arbuzów na płaty. Układamy je w beczce w następujący sposób: pierwsza warstwa pokrojonych arbuzów, następnie cały arbuz, ponownie warstwa plasterków arbuza, drugi cały arbuz i tym podobne.

rozcieńczyć sól w ciepłej wodzie, ostudzić i wlać do beczki, aby arbuzy ukryły się pod powierzchnią solanki. Tak więc, stosunkowo szybko, arbuzy są marynowane w beczce.

szczelnie zamykamy beczkę za pomocą koła, przyciśniętego kamieniami. Zamiast koła możesz użyć czystej gęstej szmatki, ale będziesz musiał okresowo myć ją co najmniej kilkanaście razy w tygodniu, w przeciwnym razie w beczce pojawi się pleśń i inne błoto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy