solenie waluyów. Jak solić grzyby valui na zimę

nawet grzyby na świątecznym stole mają przewagę! Najbardziej udanym przepisem na przygotowanie jest solenie i konserwowanie aromatycznych grzybów, które z pewnością wszystkim się spodobają, pozostaną gęste i staną się chrupiące!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 33 % 2 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować valui na zimę? Właściwie przetwarzamy każdy grzyb, dokładnie czyścimy, dobrze myjemy i moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, którą okresowo spuszczamy i zmieniamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby odpowiednio przygotowane do solenia na gorąco wkładamy do rondla, wlewamy do niego jeden litr wody i wlewamy jedną łyżkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamknij patelnię pokrywką i umieść ją na kuchence, włącz ją na wysokim ogniu, zagotuj grzyby, delikatnie wymieszaj łyżką cedzakową i gotuj przez pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane grzyby wkładamy do durszlaka i dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ważymy gotowane grzyby na wadze, aby obliczyć wymaganą ilość soli do solenia, która będzie potrzebować pięćdziesięciu gramów na kilogram grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ważone grzyby wkładamy do rondla, do którego wcześniej wlano jeden litr wody, wkładamy do pieca i doprowadzamy do wrzenia, po czym ponownie gotujemy je przez pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gałązki suchego kopru, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli na dnie każdego wysterylizowanego słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone grzyby układamy szczelnie w wysterylizowanych słoikach, naprzemiennie koperek, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż grzyby do słoików, lekko naciskając, aby sok się wyróżniał i zamykał.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowane grzyby w słoikach zamykamy tylko plastikowymi lub szklanymi pokrywkami, aby uniknąć przedostania się mikroorganizmów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udane przygotowania na zimę i smacznego dla wszystkich!

konserwujemy grzyby na zimę! Grzyby zawsze były uważane w Rosji za rezerwę strategiczną. Były zbierane i zbierane przez całą rodzinę. Jakie przepisy nie zostały wymyślone dla nich, są smaczne w każdej formie. Ale sezon grzybowy mija szybko i zawsze chcę grzybów.
dlatego preparaty grzybowe były traktowane poważnie i przestrzegały wszystkich zasad gotowania. Chcemy również przedstawić Ci przepis, za którym wszyscy będą szaleć. Zbieramy grzyby walui(babki) dają nawet grzyby na świątecznym stole!
Walui jest bliskim krewnym russula, występują w prawie każdym lesie w naszym kraju, jego chrupiąca miąższ jest doskonała w soleniu. O smaku i korzystnych właściwościach tych grzybów wiedzą głównie grzybiarze z doświadczeniem, ale początkujący grzybiarze starają się unikać zbierania walui ze względu na gorzki smak miąższu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy