pomidory solone beczkowe

najbardziej aromatyczne i najbardziej apetyczne pomidory w beczce! Doskonały i niepowtarzalny smak! Pomidory są tak wykwintne-możesz zjeść umysł! Dzięki soleniu w dębowej beczce gotowe pomidory nabierają szczególnego charakteru.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 czerwca-5 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw Zbierz pomidory, wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości, bez wad na skórce. Zbierz pachnące liście porzeczek, malin, chrzanu, wiśni i młodych gałązek z liśćmi winogron, a także przygotuj parasole lub gałęzie koperku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej pomidory zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomidory i wszystkie pikantne prześcieradła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój duże goździki na pół lub na 4 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż część liści chrzanu, malin, wiśni, porzeczek, koperku i gałązek winogron na dnie dębowej beczki. Wyślij także kilka ząbków czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż pomidory równą warstwą w miejscach, w których rosły łodygi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie połóż kolejną część arkuszy, łodyg, czosnku i powtórz warstwę z pomidorami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I tak dalej, aż do wypełnienia dębowej beczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnią warstwą zrób pikantne liście roślin i czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozcieńczyć solankę. Klasyczną opcją są 2 łyżki soli kuchennej na litr wody (możesz nieco dostosować ilość soli do swoich upodobań). Używaj zwykłej wody pitnej. Jeśli pijesz wodę z kranu, weź ją. Na dziesięciolitrową beczkę Zajęło mi około 5 litrów wody i 10 łyżek soli. Zalej pomidory solanką z pikantnymi liśćmi do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw ucisk na górze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij beczkę pikli na zimno przez co najmniej 3 tygodnie. Umieszczam kamień na drewnianym ucisku, wcześniej umyty sodą oczyszczoną i owinięty folią. Moja beczka jest podawana w dużej lodówce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pomidory są gotowe, można je podawać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Im więcej pikli stanie w beczce, tym będą bogatsze i smaczniejsze.

    przed soleniem dębową beczkę należy namoczyć, sprawdzić, czy nie ma wycieków ze szczelin, a następnie dobrze umyć sodą. Następnie kilkakrotnie spłucz pojemnik czystą zimną wodą.

   pachnące zioła i korzenie można i należy dobierać według własnego gustu.& nbsp; dodając kilka strąków papryki chili, możesz uzyskać pikantne pikle. 

    Moja beczka jest przechowywana w dużej lodówce w temperaturze 5-6 stopni. Dwa tygodnie później, po naleganiu w zimnym miejscu, zaczęliśmy smakować pierwsze pomidory, nie mogłem dłużej czekać, nie mogłem się oprzeć, ponieważ aromat z beczki dosłownie doprowadzał mnie do szału! 

im dłużej pomidory są zaparzane, tym smaczniejsze i bardziej aromatyczne stają się! 

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal / 100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy