skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw Zbierz pomidory, wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości, bez wad na skórce. Zbierz pachnące liście porzeczek, malin, chrzanu, wiśni i młodych gałązek z liśćmi winogron, a także przygotuj parasole lub gałęzie koperku.
Krok 2:
Zalej pomidory zimną wodą.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomidory i wszystkie pikantne prześcieradła.
Krok 4:
Czosnek obrać i spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój duże goździki na pół lub na 4 części.
Krok 5:
Połóż część liści chrzanu, malin, wiśni, porzeczek, koperku i gałązek winogron na dnie dębowej beczki. Wyślij także kilka ząbków czosnku.
Krok 6:
Następnie ułóż pomidory równą warstwą w miejscach, w których rosły łodygi.
Krok 7:
Następnie połóż kolejną część arkuszy, łodyg, czosnku i powtórz warstwę z pomidorami.
Krok 8:
I tak dalej, aż do wypełnienia dębowej beczki.
Krok 9:
Ostatnią warstwą zrób pikantne liście roślin i czosnek.
Krok 10:
Rozcieńczyć solankę. Klasyczną opcją są 2 łyżki soli kuchennej na litr wody (możesz nieco dostosować ilość soli do swoich upodobań). Używaj zwykłej wody pitnej. Jeśli pijesz wodę z kranu, weź ją. Na dziesięciolitrową beczkę Zajęło mi około 5 litrów wody i 10 łyżek soli. Zalej pomidory solanką z pikantnymi liśćmi do góry.
Krok 11:
Ustaw ucisk na górze.
Krok 12:
Wyślij beczkę pikli na zimno przez co najmniej 3 tygodnie. Umieszczam kamień na drewnianym ucisku, wcześniej umyty sodą oczyszczoną i owinięty folią. Moja beczka jest podawana w dużej lodówce.
Krok 13:
Pomidory są gotowe, można je podawać.
Krok 14:
Im więcej pikli stanie w beczce, tym będą bogatsze i smaczniejsze.
przed soleniem dębową beczkę należy namoczyć, sprawdzić, czy nie ma wycieków ze szczelin, a następnie dobrze umyć sodą. Następnie kilkakrotnie spłucz pojemnik czystą zimną wodą.
pachnące zioła i korzenie można i należy dobierać według własnego gustu.& nbsp; dodając kilka strąków papryki chili, możesz uzyskać pikantne pikle.
Moja beczka jest przechowywana w dużej lodówce w temperaturze 5-6 stopni. Dwa tygodnie później, po naleganiu w zimnym miejscu, zaczęliśmy smakować pierwsze pomidory, nie mogłem dłużej czekać, nie mogłem się oprzeć, ponieważ aromat z beczki dosłownie doprowadzał mnie do szału!
im dłużej pomidory są zaparzane, tym smaczniejsze i bardziej aromatyczne stają się!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal / 100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g