solenie borowików na zimę

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego przepisu na solenie borowików-spróbuj. Zdrowy i smaczny kęs!
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 17 % 1 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h
Porcini posortuj, zanurz w wodzie i dokładnie spłucz, zmieniając wodę kilka razy i nie zapomnij odciąć  ziemistych części nóg.
pokrój je na kilka kawałków, małe zostaw w całości. Wlej trochę wody do rondla (na jeden kg grzybów-pół szklanki), sól, dodaj koperek, pachnący pieprz, goździki, liście porzeczki i Lavrushka. Umieść to wszystko na średnim ogniu, zagotuj i wlej grzyby.
po ugotowaniu gotuj przez 25 minut na małym ogniu, nie zapominając o delikatnym mieszaniu "zupy" i okresowo usuwaniu piany. Po ugotowaniu włóż grzyby do durszlaka, ale nie spuść solanki, ale na razie odłóż na bok. Przygotuj szklane słoiki o małej objętości, wcześniej pamiętaj o ich spłukaniu i wysuszeniu. Ugotowane grzyby ułożyć w słoikach i zalać solanką. Zamknij je pokrywkami i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy