solenie borowików na zimę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Porcini posortuj, zanurz w wodzie i dokładnie spłucz, zmieniając wodę kilka razy i nie zapomnij odciąć ziemistych części nóg.
pokrój je na kilka kawałków, małe zostaw w całości. Wlej trochę wody do rondla (na jeden kg grzybów-pół szklanki), sól, dodaj koperek, pachnący pieprz, goździki, liście porzeczki i Lavrushka. Umieść to wszystko na średnim ogniu, zagotuj i wlej grzyby.
po ugotowaniu gotuj przez 25 minut na małym ogniu, nie zapominając o delikatnym mieszaniu "zupy" i okresowo usuwaniu piany. Po ugotowaniu włóż grzyby do durszlaka, ale nie spuść solanki, ale na razie odłóż na bok. Przygotuj szklane słoiki o małej objętości, wcześniej pamiętaj o ich spłukaniu i wysuszeniu. Ugotowane grzyby ułożyć w słoikach i zalać solanką. Zamknij je pokrywkami i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca do przechowywania.
pokrój je na kilka kawałków, małe zostaw w całości. Wlej trochę wody do rondla (na jeden kg grzybów-pół szklanki), sól, dodaj koperek, pachnący pieprz, goździki, liście porzeczki i Lavrushka. Umieść to wszystko na średnim ogniu, zagotuj i wlej grzyby.
po ugotowaniu gotuj przez 25 minut na małym ogniu, nie zapominając o delikatnym mieszaniu "zupy" i okresowo usuwaniu piany. Po ugotowaniu włóż grzyby do durszlaka, ale nie spuść solanki, ale na razie odłóż na bok. Przygotuj szklane słoiki o małej objętości, wcześniej pamiętaj o ich spłukaniu i wysuszeniu. Ugotowane grzyby ułożyć w słoikach i zalać solanką. Zamknij je pokrywkami i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g