skład / składniki
metoda gotowania
opłucz grzyby, włóż do głębokiej miski i napełnij wodą. Zostawiamy grzyby namoczyć przez trzy dni, zmieniając wodę zarówno rano, jak i wieczorem (ta manipulacja jest potrzebna, aby cała gorycz związana z tym rodzajem grzybów zniknęła).
po określonym czasie rozpoczynamy proces solenia. Wlej trochę soli na dno wiadra, połóż warstwę grzybów i ponownie sól. W ten sposób wlej sól do całego wiadra i wlej cukier na środek wiadra. Ustawiamy ucisk na górze (dociskamy talerz trzylitrowym słoikiem wypełnionym wodą) i pozostawiamy na jeden dzień.
nadszedł czas, aby umieścić grzyby w słoikach. Aby to zrobić, przygotuj przyprawy:
- obierz czosnek, pokrój na talerze;
- chrzan również obieramy i kroimy na małe talerze;
- ugotuj ziarna pieprzu, liść laurowy;
- umyj liście porzeczki.
włóż grzyby do słoików, posypując talerzami czosnku i chrzanu, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i porzeczkowym. Zamykamy pokrywki i wysyłamy do lodówki (piwnicy), umieszczając talerze pod spodem puszek (istnieje prawdopodobieństwo, że sok najpierw wypłynie z powodu procesów fermentacji) na 30-40 dni.
piękne przepyszne grzyby czekają na swoją gwiaździstą godzinę. Odkrywaj i jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g