solenie grzybów na zimno

domowe solone grzyby-przytulność w Twoim domu! Uwielbiam robić preparaty grzybowe, ponieważ jest to dobra pomoc na zimę: do owsianki i ziemniaków, do sałatki i po prostu z chlebem. Zamykam nie tylko grzyby leśne, ale także zakupione. Chcę podzielić się przepisem na solenie grzybów na zimno - półfabrykaty są eleganckie, spróbuj!
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D

opłucz grzyby, włóż do głębokiej miski i napełnij wodą. Zostawiamy grzyby namoczyć przez trzy dni, zmieniając wodę zarówno rano, jak i wieczorem (ta manipulacja jest potrzebna, aby cała gorycz związana z tym rodzajem grzybów zniknęła).

po określonym czasie rozpoczynamy proces solenia. Wlej trochę soli na dno wiadra, połóż warstwę grzybów i ponownie sól. W ten sposób wlej sól do całego wiadra i wlej cukier na środek wiadra. Ustawiamy ucisk na górze (dociskamy talerz trzylitrowym słoikiem wypełnionym wodą) i pozostawiamy na jeden dzień.

nadszedł czas, aby umieścić grzyby w słoikach. Aby to zrobić, przygotuj przyprawy:
- obierz czosnek, pokrój na talerze;
- chrzan również obieramy i kroimy na małe talerze;
- ugotuj ziarna pieprzu, liść laurowy;
- umyj liście porzeczki.

włóż grzyby do słoików, posypując talerzami czosnku i chrzanu, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i porzeczkowym. Zamykamy pokrywki i wysyłamy do lodówki (piwnicy), umieszczając talerze pod spodem puszek (istnieje prawdopodobieństwo, że sok najpierw wypłynie z powodu procesów fermentacji) na 30-40 dni.

piękne przepyszne grzyby czekają na swoją gwiaździstą godzinę. Odkrywaj i jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy