pikle z wódką na zimę są chrupiące

soczyste, pikantne, smaczne, apetyczne, na świąteczną przekąskę! Pikle z wódką są niezwykle chrupiące, chociaż zawierają minimalną ilość alkoholu. Ogórki są dobre z ziemniakami, pod mocnym alkoholem. Przygotuj je na zimę i przechowuj w lodówce lub w zimnej piwnicy.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące pikle z wódką na zimę? Przygotuj produkty według listy. Spróbuj wybrać ogórki tego samego rozmiaru - obrabiany przedmiot będzie wyglądał lepiej, a solenie będzie jednolite. Umyj ogórki, przenieś do odpowiedniego naczynia, zalej zimną wodą i pozostaw na co najmniej 2 godziny. W tym czasie ogórki staną się gęstsze i bardziej chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeszcze raz umyj ogórki i odetnij końcówki z obu końców. Umyj szklane słoiki z sodą, a następnie zalej je wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dnie umytych słoików umieść obrany czosnek, liść laurowy i ostre chili.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj nasiona kopru do każdego słoika do smaku. Zamiast tego możesz użyć parasoli koperkowych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj przyprawy kilkoma liśćmi dębu. Na wierzchu przypraw ułóż ogórki blisko siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sól do słoików. Weź grubą lub średnią sól. Możesz użyć specjalnej soli do półfabrykatów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej zimną wodę pitną do słoików. Radzę wziąć filtrowaną lub butelkowaną wodę. Przykryj słoiki pokrywkami poparzonymi wrzącą wodą i pozostaw w temperaturze pokojowej na cztery dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czwartego dnia proces fermentacji powinien zniknąć. Solanka zmieni kolor na biały, a ogórki staną się żółtawe. Na dnie słoików może tworzyć się biały, mętny osad. Tak powinno być. To jest praca bakterii kwasu mlekowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź Zmętniałą solankę ze słoików do rondla i gotuj przez 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą solankę do słoików, uważając, aby nie dostać się bezpośrednio na szybę, aby słoik nie pękł. Wlej wrzącą wodę bezpośrednio na ogórki, do środka. Wlej wódkę. Następnie możesz przykryć słoiki pokrywkami, które zostały wcześniej poparzone wrzącą wodą. Zawiń słoiki, aż ostygną i przechowuj.

takie ogórki są przechowywane absolutnie spokojnie w temperaturze pokojowej, chociaż myślę, że niewielu solonych ogórków jest teraz w takich ilościach, aby słoiki z nimi nie zmieściły się w lodówce.
wódka według tego przepisu nie jest dodawana do ogórków ze względu na jej smak! Wszystko jest o wiele bardziej prozaiczne. Czterdzieści gra tutaj rolę bakteriobójczą. Oznacza to, że po prostu zabija bakterie kwasu mlekowego, zatrzymując w ten sposób proces fermentacji. W rezultacie puszki można zwinąć i nie obawiać się, że wybuchną.
w tych ogórkach nie ma smaku, a tym bardziej minimalnych odurzających właściwości wódki. Więc zapaleni abstynenci też mogą!
smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy