Szybkie solenie pomidorów w słoiku

pyszna i zdrowa marynata z mięsistych pomidorów! Jasne warzywa na naszym stole są szczególnie miłe dla oka!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 2 h 30 min

Umyj pomidory. Następnie nakłuj każdy z nich w czterech do pięciu miejscach ostrym widelcem, aby marynata szybciej przeniknęła do pomidorów.

połóż 4-5 liści wiśni i porzeczek, ziarna gorczycy, ostrą paprykę na dnie słoika. Napełnij czyste słoiki pomidorami, dodaj czosnek, czarny i ziele angielskie.

wlej wodę do garnka i zagotuj. Wyślij tam liście wiśni do marynaty. Po 5 minutach ich aromat rozprzestrzeni się po kuchni. Usuń liście z marynaty i gotuj wywar na marynacie. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, rozpuszczając je. Wyłącz ogień. Dodaj ocet. Schłodzić, aż będzie lekko ciepły.

napełnij słoiki marynatą. Przykryj pokrywką na 2 godziny,a następnie zdejmij ją i przykryj gazą lub kawałkiem czystego płótna. Umieść słoik na talerzu, ponieważ marynata może wypłynąć, będzie musiała zostać zwrócona.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach możesz spróbować. Są przechowywane tylko w lodówce, maksymalnie 2 tygodnie. Potem mamy już kwaśne pomidory (które są również pyszne).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy