skład / składniki
metoda gotowania
Umyj pomidory. Następnie nakłuj każdy z nich w czterech do pięciu miejscach ostrym widelcem, aby marynata szybciej przeniknęła do pomidorów.
połóż 4-5 liści wiśni i porzeczek, ziarna gorczycy, ostrą paprykę na dnie słoika. Napełnij czyste słoiki pomidorami, dodaj czosnek, czarny i ziele angielskie.
wlej wodę do garnka i zagotuj. Wyślij tam liście wiśni do marynaty. Po 5 minutach ich aromat rozprzestrzeni się po kuchni. Usuń liście z marynaty i gotuj wywar na marynacie. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, rozpuszczając je. Wyłącz ogień. Dodaj ocet. Schłodzić, aż będzie lekko ciepły.
napełnij słoiki marynatą. Przykryj pokrywką na 2 godziny,a następnie zdejmij ją i przykryj gazą lub kawałkiem czystego płótna. Umieść słoik na talerzu, ponieważ marynata może wypłynąć, będzie musiała zostać zwrócona.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach możesz spróbować. Są przechowywane tylko w lodówce, maksymalnie 2 tygodnie. Potem mamy już kwaśne pomidory (które są również pyszne).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g