jak solić brzuch łososia w domu

Świetne szybkie danie z resztek łososia.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 19 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 14 % 6 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 12 h

jak solić brzuch łososia w domu?

brzuch łososia lub pstrąga to najgrubsze części tych gatunków ryb, więc najlepiej nadają się do solenia. Aby je posolić, nie potrzebujesz specjalnych problemów: przycięte, umyte, pokryte mieszanką solenia i to wszystko - możesz jeść rano.
Czytaj więcej. Jeśli używasz zamrożonych brzuszków, najpierw je rozmroź. Opłucz i osusz rybę. Wymieszaj sól i cukier, dodaj czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony bezpośrednio z młyna), posyp trochę kminkiem (niekoniecznie, tak bardzo to lubię). Posyp rybę mieszanką solenia, dobrze wymieszaj.
przykryj talerzem i dociśnij ciężarkiem. Umieść w chłodnym miejscu. Odwróć kilka razy w ciągu pierwszych 12 do 14 godzin. Solę ryby zwykle przez około trzy dni - jest to bardziej niezawodne. Następnie spłucz i podawaj jako świetną przekąskę!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brzuch łososia - 310   kcal/100g

Podobne przepisy