Jak posolić kawior z mintaja

nie wiesz, co zrobić z kawiorem? Przygotuj pyszną ucztę! Jak posolić kawior z mintaja? Wcale nie jest to trudne, a ten przepis pomoże zamienić owoce morza w wykwintny przysmak. Solony kawior można podawać na stole jako niezależną przekąskę lub gotować z nim kanapki, sałatki, wypełniać tartaletki. Takie przekąski ozdobią nie tylko zwykły rodzinny obiad, ale będą na miejscu nawet podczas świątecznej uczty.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 26 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 6 % 2 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ogólnie rzecz biorąc, sól każdego kawioru jest dość prosta. To samo dotyczy kawioru mintaja, chociaż jest on znacznie mniejszy niż na przykład łosoś (czerwony). Powiem nawet więcej-jeszcze łatwiej jest solić kawior z mintaja! Pierwsze kroki w przygotowaniu tego przysmaku rybnego zależą od tego, czy kawior jest zamrożony, czy nie. W pierwszym przypadku pozwól mu całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej. A w drugim natychmiast przechodzimy do solenia.

nawiasem mówiąc, kawior można przechowywać przez krótki czas w lodówce, jeśli solenie jest planowane w późniejszym czasie. W takim przypadku należy go przenieść do szklanego lub ceramicznego pojemnika, dokręcić folią spożywczą lub szczelnie zamknąć pokrywką. Warto jednak pamiętać, że kawior jest produktem łatwo psującym się, dlatego lepiej nie opóźniać gotowania.

następnie musisz uwolnić kawior z "worków", muszli. Możesz to zrobić po prostu ostrożnie usuwając filmy lub przyspieszyć proces, przepuszczając kawior przez maszynę do mięsa. Innym sposobem jest ubicie kawioru widelcem w głębokiej misce. W tej drugiej metodzie filmy zostaną owinięte wokół widelca.

następnie dodaj drobną sól i cukier granulowany do kawioru umieszczonego w odpowiednim pojemniku, wszystko dokładnie wymieszaj, aby sól i cukier były równomiernie rozmieszczone w kawiorze. Pozostaw kawior na 15 minut, możesz przykryć pojemnik pokrywką.

gdy minie określony czas, wlej oliwę z oliwek i trochę soku z cytryny do kawioru, wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Dajemy kawiorowi jeszcze 5 minut i możesz podać go do stołu! Jeśli podawanie planowane jest później, po prostu przenieś kawior do szklanego słoika i zamknij pokrywkę. Wkładamy do lodówki. Możesz przechowywać taki kawior przez kilka dni.

nawiasem mówiąc, solony kawior można zamrozić i wyjąć, gdy jest potrzebny. Na przykład przed świętami, aby przygotować pyszną sałatkę z nutami rybnymi lub wyśmienitą przekąskę.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kawior z mintaja - 131   kcal/100g

Podobne przepisy