skład / składniki
metoda gotowania
ogólnie rzecz biorąc, sól każdego kawioru jest dość prosta. To samo dotyczy kawioru mintaja, chociaż jest on znacznie mniejszy niż na przykład łosoś (czerwony). Powiem nawet więcej-jeszcze łatwiej jest solić kawior z mintaja! Pierwsze kroki w przygotowaniu tego przysmaku rybnego zależą od tego, czy kawior jest zamrożony, czy nie. W pierwszym przypadku pozwól mu całkowicie rozmrozić w temperaturze pokojowej. A w drugim natychmiast przechodzimy do solenia.
nawiasem mówiąc, kawior można przechowywać przez krótki czas w lodówce, jeśli solenie jest planowane w późniejszym czasie. W takim przypadku należy go przenieść do szklanego lub ceramicznego pojemnika, dokręcić folią spożywczą lub szczelnie zamknąć pokrywką. Warto jednak pamiętać, że kawior jest produktem łatwo psującym się, dlatego lepiej nie opóźniać gotowania.
następnie musisz uwolnić kawior z "worków", muszli. Możesz to zrobić po prostu ostrożnie usuwając filmy lub przyspieszyć proces, przepuszczając kawior przez maszynę do mięsa. Innym sposobem jest ubicie kawioru widelcem w głębokiej misce. W tej drugiej metodzie filmy zostaną owinięte wokół widelca.
następnie dodaj drobną sól i cukier granulowany do kawioru umieszczonego w odpowiednim pojemniku, wszystko dokładnie wymieszaj, aby sól i cukier były równomiernie rozmieszczone w kawiorze. Pozostaw kawior na 15 minut, możesz przykryć pojemnik pokrywką.
gdy minie określony czas, wlej oliwę z oliwek i trochę soku z cytryny do kawioru, wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Dajemy kawiorowi jeszcze 5 minut i możesz podać go do stołu! Jeśli podawanie planowane jest później, po prostu przenieś kawior do szklanego słoika i zamknij pokrywkę. Wkładamy do lodówki. Możesz przechowywać taki kawior przez kilka dni.
nawiasem mówiąc, solony kawior można zamrozić i wyjąć, gdy jest potrzebny. Na przykład przed świętami, aby przygotować pyszną sałatkę z nutami rybnymi lub wyśmienitą przekąskę.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kawior z mintaja - 131 kcal/100g