pikle beczkowe w słoikach na zimno

bez octu! Bez wrzącej wody i sterylizacji! Tylko sól. Prawdziwe ogórki beczkowe są przechowywane w słoikach przez kilka lat bez sterylizacji! Sprawdzane wielokrotnie. W ten sposób zamknąłem ogórki trzy lata z rzędu. Ogórki są pikantne, pachnące, umiarkowanie kwaśne i bardzo smaczne, jak babcie z beczki.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do solenia ogórków przygotowujemy zioła i przyprawy, od nich zależeć będzie aromat przyszłych ogórków beczkowych. Dowolna zieleń jest odpowiednia do woli, nawet liście drzew (wiśnie, dąb, orzech). Bardzo smaczne ogórki uzyskuje się z zieleniną selera. Tym razem użyłem liści porzeczki bezpośrednio z gałęziami, liśćmi chrzanu (można zastąpić korzeniem chrzanu), ostrą papryką, czosnkiem, parasolami koperkowymi (można zastąpić nasionami), liśćmi laurowymi, ziele angielskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ważne jest, aby wybrać dobre ogórki, a nie puste. Przed soleniem moczymy ogórki w zimnej wodzie przez co najmniej 4 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czosnek i ostrą paprykę, aby lepiej oddały swój smak. Jeśli nie lubisz ostrego, wystarczy rzucić tylko dwa pierścienie (kawałki) pieprzu na jeden trzylitrowy słoik. Nasza rodzina lubi ostrzej, więc położyłbym całą paprykę na słoiku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moje słoiki, nie trzeba ich sterylizować, natychmiast zaczynamy układać przyprawy w słoikach. Lepiej jest umieścić przyprawy na dnie słoika, aby pozostały w słoiku po spuszczeniu solanki. Tak więc na dno każdego słoika wrzucamy 3 groszki ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ostrą paprykę do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Liście chrzanu i gałąź porzeczki kroimy nożyczkami na kawałki, a także kładziemy na dnie słoika. Ogórki myjemy i szczelnie wkładamy do słoików. Ogony i tyłki ogórków w żadnym wypadku nie są odcinane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po napełnieniu słoika kładziemy kawałek liścia chrzanu na wierzchu. Chrzan ochroni ogórki przed pleśnią, a następnie go wyrzucimy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Solanka: 100 gramów soli na 1 litr wody lub 1 kg soli na 10 litrów wody. Jeden trzylitrowy słoik zajmuje nieco mniej niż 1,5 litra solanki. Aby na pewno wystarczyło, weź 3 litry wody i 300 gramów soli, niech lepiej pozostanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozcieńczyć sól w wodzie, dobrze wymieszać, aż sól całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ogórki solanką na samą szyję słoika. Kładziemy słoik z ogórkami na jakiejś palecie, ponieważ gdy ogórki zaczną fermentować, z puszki może wypłynąć solanka. Możesz nie przykryć słoika szczelnie pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ogórki do fermentacji przez 5-6 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli pokój jest chłodny, może to zająć 7 dni. Patrzymy na ogórki, jeśli pianka opadła z góry, ogórki już przestały fermentować. Moje ogórki stały dokładnie 5 dni, na zdjęciu widać, jak pokryły się białą powłoką, a na górze powstała piana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odsącz zużytą mętną solankę. Solanka była bardzo przesolona, przesoliła ogórki. Bakterie wykonały swoją pracę i nie potrzebujemy już solanki. Opłucz ogórki z białej płytki nazębnej, wlewając zimną wodę bezpośrednio z kranu do słoika. Scalamy to 3-4 razy. I napełnij już czyste ogórki wodą z kranu do samych krawędzi słoika. Ogórki z czasem oddadzą nadmiar soli wodzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamykamy słoiki pokrywkami. I umieszczamy banki na 4-5 dni pod nadzorem, nagle proces fermentacji zostanie wznowiony. Nawet jeśli nagle pokrywa puchnie, to w porządku. Po prostu zdejmij pokrywkę, wypuść powietrze, dodaj wodę i ponownie zamknij nową pokrywkę. Już wieko nie pęcznieje ani nie eksploduje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za około miesiąc lub dwa, kiedy nastąpi równowaga soli, same ogórki będą smaczne, a solanka będzie pyszna.

liczba składników jest wskazana na dwa trzylitrowe słoiki. Nie ma ścisłego przepisu, które i ile przypraw należy umieścić, zdecyduj sam według własnych upodobań. Możesz dodać więcej czosnku, mniej pieprzu i wcale nie wkładać liści laurowych. Jedyną rzeczą, której lepiej nie zmieniać, jest ilość soli w solance.

smacznego! Gotuj z przyjemnością, a wszystko się ułoży!

aby przygotować ogórki, które zachwycą Cię przez całą zimę, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy