skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzonego łososia - w takich rybach jest znacznie więcej składników odżywczych niż w mrożonych. Chociaż uważa się, że podczas zamrażania w rybach giną wszystkie bakterie i mikroorganizmy, które mogą być niebezpieczne dla ludzi, a takie ryby można bezpiecznie solić. Lepiej jest używać dużej soli, głównie morskiej, dowolnego cukru - odpowiedni jest zarówno biały, jak i brązowy.
Krok 2:
Cukier i sól wymieszaj.
Krok 3:
U ryby usuń grzbiet i, jeśli to możliwe, kości wzdłuż grzbietu i pokrój na dwie połowy. Do solenia najlepiej jest wziąć środkową część ryby, tę, która jest grubsza: będzie idealnie cięta, kawałki będą gładkie i piękne. Nie usuwam Filmów na rybach przed soleniem: usuwam je po soli ryby, a wraz z nimi resztki soli i cukru.
Krok 4:
Połowę luźnej masy obficie posyp rybą od wewnątrz. Na tym etapie możesz dodać różne przyprawy i przyprawy do swoich upodobań: liść laurowy, koperek, a ktoś lubi cytrynę. Nie dodaję dodatkowych smaków i aromatów podczas solenia ryb. Zwłaszcza łosoś: jego smak jest zbyt szlachetny, aby zatkać go dodatkowym aromatem.
Krok 5:
Połóż kawałki ryby jeden na drugim, skórą do góry. Pozostałą solą posyp rybę od strony skóry.
Krok 6:
Włóż soloną rybę do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na 14-16 godzin. Ktoś uważa, że ryby w solance należy odwrócić. Nigdy tego nie robię i wszystko jest dobrze solone!
Krok 7:
Pokrój taką rybę cienko, cienko! Doskonałe na kanapkę i sałatkę. Smacznego!
oczywiście zgodnie z tym przepisem możesz posolić każdą rybę, nawet nie tylko czerwoną i białą oraz inną szlachetną, ale także prostsze gatunki.
ale gatunki ryb rzecznych nadal zalecam wstępne zamrażanie, aby uniknąć zakażenia człowieka bakteriami i mikroorganizmami zawartymi w świeżo złowionych rybach.
zadbaj o swoje zdrowie!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g