solony łosoś w domu

najprostszy przepis na solenie łososia w domu. Ta prosta przekąska rybna jest przygotowywana z zaledwie trzech składników. Mniej niż jeden dzień-i delikatny lekko solony łosoś na stole. Wszystko jest bardzo, bardzo proste! Głównym warunkiem jest świeża ryba!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
199 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzonego łososia - w takich rybach jest znacznie więcej składników odżywczych niż w mrożonych. Chociaż uważa się, że podczas zamrażania w rybach giną wszystkie bakterie i mikroorganizmy, które mogą być niebezpieczne dla ludzi, a takie ryby można bezpiecznie solić. Lepiej jest używać dużej soli, głównie morskiej, dowolnego cukru - odpowiedni jest zarówno biały, jak i brązowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukier i sól wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    U ryby usuń grzbiet i, jeśli to możliwe, kości wzdłuż grzbietu i pokrój na dwie połowy. Do solenia najlepiej jest wziąć środkową część ryby, tę, która jest grubsza: będzie idealnie cięta, kawałki będą gładkie i piękne. Nie usuwam Filmów na rybach przed soleniem: usuwam je po soli ryby, a wraz z nimi resztki soli i cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połowę luźnej masy obficie posyp rybą od wewnątrz. Na tym etapie możesz dodać różne przyprawy i przyprawy do swoich upodobań: liść laurowy, koperek, a ktoś lubi cytrynę. Nie dodaję dodatkowych smaków i aromatów podczas solenia ryb. Zwłaszcza łosoś: jego smak jest zbyt szlachetny, aby zatkać go dodatkowym aromatem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki ryby jeden na drugim, skórą do góry. Pozostałą solą posyp rybę od strony skóry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż soloną rybę do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na 14-16 godzin. Ktoś uważa, że ryby w solance należy odwrócić. Nigdy tego nie robię i wszystko jest dobrze solone!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój taką rybę cienko, cienko! Doskonałe na kanapkę i sałatkę. Smacznego!

oczywiście zgodnie z tym przepisem możesz posolić każdą rybę, nawet nie tylko czerwoną i białą oraz inną szlachetną, ale także prostsze gatunki.
ale gatunki ryb rzecznych nadal zalecam wstępne zamrażanie, aby uniknąć zakażenia człowieka bakteriami i mikroorganizmami zawartymi w świeżo złowionych rybach.
zadbaj o swoje zdrowie!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy