skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do solenia możemy kupić tylko mrożone iwasi. Pozwól mu się rozmrozić na dolnej półce lodówki. Skóra ryby jest bardzo cienka i delikatna, kupując, staraj się wybrać rybę bez uszkodzeń, ale jeśli dostaniesz trochę zniszczonych miejsc, to w porządku. Sól należy przyjmować tylko duży kamień kuchenny, dodatkowy i jodowany nie będą działać. Wziąłem tylko mieszankę papryki i liści laurowych, którzy lubią bardziej pikantne, możesz dodać kolendrę / ziarna/, goździki, ziele angielskie.
Krok 2:
Iwashi dokładnie umyć pod chłodną wodą. Patroszenie i usuwanie głowy lub skrzeli nie jest konieczne, ale dobrze jest umyć skrzela i usta. Nawiasem mówiąc, ta ryba nie ma zębów, żywi się planktonem, więc nie rań się. Jeśli chcesz, możesz oczywiście wypatroszyć tusze, ale jest to mała ryba o wadze 65-100 gramów i będzie doskonale solona i będzie bardzo smaczna.
Krok 3:
Osusz umytą rybę ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Przygotuj mieszankę solenia. W misce wymieszaj sól, cukier, zmiażdżony pieprz, drobno połamany liść laurowy. Posyp każdą rybę i delikatnie zetrzyj taką mieszanką, pamiętaj, aby wlać trochę do skrzeli. Przyprawy można wziąć według własnego gustu i preferencji lub po prostu zrobić z solą i cukrem.
Krok 5:
Na dnie pojemnika wykonanego z plastiku spożywczego lub w szklanym pojemniku posyp trochę mieszanki solenia, w jednym rzędzie połóż rybę brzuchem do góry, posyp pozostałą mieszanką na wierzchu. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 godzin, a następnie włóż do lodówki na kolejny 1 dzień.
Krok 6:
Na dole, po 10 godzinach pojawi się solanka, raz delikatnie odwróć rybę plecami do góry, aby uzyskać równomierne solenie.
Krok 7:
Po dwóch dniach ryby kroimy jak zwykle i pobieramy próbkę ! Będzie lekko solona. Zwykle jemy z ziemniakami, do innych celów jest mały. Jeśli posoliłeś więcej i nie zjadłeś od razu, kroję, obieram skórę i kości, wkładam do słoika warstwy z krążkami cebuli i napełniam rafinowanym olejem. Przechowywać w lodówce.
sardynka Dalekiego Wschodu lub iwasi to ryba morska z rodzaju sardinops (Sardinops).
Nazwa handlowa "śledź iwasi" ta ryba otrzymała ze względu na zewnętrzne podobieństwo do śledzia, a także smak.
sardynka iwasi to najważniejsza ryba komercyjna. W czasach radzieckich był bardzo popularny ze względu na dostępność, przydatność i doskonały smak, sprzedawany w postaci konserw i przetworów.
Odrodzenie połowów iwasi przez rosyjskich rybaków rozpoczęło się w 2016 roku.
niedawno zaczął być sprzedawany w moim regionie, ale nadal jest dostępny w puszkach i bardzo rzadko jest importowany zamrożony.
dobrze pamiętam jej smak, pod gotowanymi ziemniakami, z marynowaną cebulą, podlewaną olejem.. Kiedy zobaczyłem go w sprzedaży, oczywiście nie mogłem przejść obok.
ryba jest bardzo prosta do zrobienia w domu, jest wiele przepisów, ale ten wydaje mi się najłatwiejszy. Chociaż sól w solance lub użyj suchego ambasadora, prawdopodobnie nie jest to bardzo ważne, ryba zawsze będzie smaczna.
jeśli solisz w solance, możesz ponownie wziąć klasykę. Na 1 kg ryby potrzebujesz 1 litra wody, 3 łyżki soli, 1 łyżka cukru. Łyżki z małą zjeżdżalnią. Wlać niepatroszoną rybę schłodzoną solanką i przez 2 dni w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g