sól iwasi w domu

popularna i ukochana iwashi, wróciła. Ta mała, ale tak smaczna ryba jest znana każdemu, kto znalazł okres radziecki. Ze względu na specyfikę cyklu jej migracji, na początku lat 90.iwasi opuściła wody w pobliżu Rosji i jej połowy całkowicie ustały na prawie 25 lat.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do solenia możemy kupić tylko mrożone iwasi. Pozwól mu się rozmrozić na dolnej półce lodówki. Skóra ryby jest bardzo cienka i delikatna, kupując, staraj się wybrać rybę bez uszkodzeń, ale jeśli dostaniesz trochę zniszczonych miejsc, to w porządku. Sól należy przyjmować tylko duży kamień kuchenny, dodatkowy i jodowany nie będą działać. Wziąłem tylko mieszankę papryki i liści laurowych, którzy lubią bardziej pikantne, możesz dodać kolendrę / ziarna/, goździki, ziele angielskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Iwashi dokładnie umyć pod chłodną wodą. Patroszenie i usuwanie głowy lub skrzeli nie jest konieczne, ale dobrze jest umyć skrzela i usta. Nawiasem mówiąc, ta ryba nie ma zębów, żywi się planktonem, więc nie rań się. Jeśli chcesz, możesz oczywiście wypatroszyć tusze, ale jest to mała ryba o wadze 65-100 gramów i będzie doskonale solona i będzie bardzo smaczna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz umytą rybę ręcznikami papierowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj mieszankę solenia. W misce wymieszaj sól, cukier, zmiażdżony pieprz, drobno połamany liść laurowy. Posyp każdą rybę i delikatnie zetrzyj taką mieszanką, pamiętaj, aby wlać trochę do skrzeli. Przyprawy można wziąć według własnego gustu i preferencji lub po prostu zrobić z solą i cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie pojemnika wykonanego z plastiku spożywczego lub w szklanym pojemniku posyp trochę mieszanki solenia, w jednym rzędzie połóż rybę brzuchem do góry, posyp pozostałą mieszanką na wierzchu. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 godzin, a następnie włóż do lodówki na kolejny 1 dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dole, po 10 godzinach pojawi się solanka, raz delikatnie odwróć rybę plecami do góry, aby uzyskać równomierne solenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch dniach ryby kroimy jak zwykle i pobieramy próbkę ! Będzie lekko solona. Zwykle jemy z ziemniakami, do innych celów jest mały. Jeśli posoliłeś więcej i nie zjadłeś od razu, kroję, obieram skórę i kości, wkładam do słoika warstwy z krążkami cebuli i napełniam rafinowanym olejem. Przechowywać w lodówce.

sardynka Dalekiego Wschodu lub iwasi to ryba morska z rodzaju sardinops (Sardinops).

Nazwa handlowa "śledź iwasi" ta ryba otrzymała ze względu na zewnętrzne podobieństwo do śledzia, a także smak.

sardynka iwasi to najważniejsza ryba komercyjna. W czasach radzieckich był bardzo popularny ze względu na dostępność, przydatność i doskonały smak, sprzedawany w postaci konserw i przetworów.

Odrodzenie połowów iwasi przez rosyjskich rybaków rozpoczęło się w 2016 roku.

niedawno zaczął być sprzedawany w moim regionie, ale nadal jest dostępny w puszkach i bardzo rzadko jest importowany zamrożony.

dobrze pamiętam jej smak, pod gotowanymi ziemniakami, z marynowaną cebulą, podlewaną olejem.. Kiedy zobaczyłem go w sprzedaży, oczywiście nie mogłem przejść obok.

ryba jest bardzo prosta do zrobienia w domu, jest wiele przepisów, ale ten wydaje mi się najłatwiejszy. Chociaż sól w solance lub użyj suchego ambasadora, prawdopodobnie nie jest to bardzo ważne, ryba zawsze będzie smaczna.

jeśli solisz w solance, możesz ponownie wziąć klasykę. Na 1 kg ryby potrzebujesz 1 litra wody, 3 łyżki soli, 1 łyżka cukru. Łyżki z małą zjeżdżalnią. Wlać niepatroszoną rybę schłodzoną solanką i przez 2 dni w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy