suchy smalec na zimę

pyszny, zdrowy i naturalny produkt. Bardzo prosty i udany przepis na solenie boczku, choć nie najszybszy. Ale możesz cieszyć się jego smakiem przez całą zimę. Możesz przechowywać go w piwnicy w trzylitrowych słoikach i wyjmować w razie potrzeby.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 98 % 83 g
węglowodany 0 % 0 g
747 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić suchy smalec na zimę. Proces solenia tłuszczu wydaje się nieco długi, ale tylko spełniając wszystkie warunki przepisu, możesz uzyskać produkt wysokiej jakości. Tak więc przygotowujemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kawałki tłuszczu na paski o szerokości 8-10 centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy każdy kawałek smalcu solą ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dno głębokiego pojemnika o odpowiedniej wielkości posyp grubą solą warstwę 0,5 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż paski w rzędach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Każdy rząd jest dobrze posypany solą, szczególnie górne kawałki. Podczas solenia smalec weźmie tylko wymaganą ilość soli, nie bój się przesolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pierwszą próbkę można pobrać po 20-25 dniach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

Przypnij dzika, wybierz kawałki, które lubisz i zacznij solenie. W przypadku półfabrykatów na skalę przemysłową naczynia powinny mieć odpowiednie rozmiary, jeśli nie wyhodowałeś swojego prosiaka, ale po prostu kupiłeś kilka kilogramów na rynku, wystarczy emaliowana patelnia. Pamiętaj dowcip o ukraińcu, który zgodził się sprzedać dzika za tydzień, a mama powiedziała: "Mamo, nie karmisz dzika, bo on już nie jest nasz". Żaden Ukrainiec nie jest chciwy, po prostu domowy (w trzeciej części od Khokhlov), a jeśli chodzi o narodowy skarb - smalec, to doskonale je Rozumiem. Różowe smugi mięsa na kremowym tle, cudowny zapach czosnku i pieprzu. Marzenie dla tych, którzy rozumieją. Ze wszystkich przekąsek smalec jest najbardziej godnym przedstawicielem. Bardzo dobrze jest jeść go po prostu z chlebem, a ktoś lubi też pocieszyć smalec musztardą lub chrzanem-smak i kolor, jak mówią, są różne. Zawsze uważałem za idealne połączenie słonego smalcu, ziemniaków pieczonych na ogniu lub gotowanych w mundurach, gotowanych jajek i zwykłej cebuli, a może zielonej. Najlepsza przekąska z najbardziej prostych składników. Polecam tę metodę gotowania wszystkim miłośnikom słonego smalcu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy