skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty do solenia czerwonej ryby. Posolę różowego łososia, ale na tej samej zasadzie możesz posolić łososia, Ketu. Solimy suchym soleniem, tj. bez użycia jakiegokolwiek płynu. Najprostszą opcją jest sól i cukier. Po opanowaniu tego podstawowego przepisu można eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw. Sól w tym przepisie lepiej jest wziąć kamień z dużymi kryształami. Przygotuj naczynia, lepiej wziąć szkło.
Krok 2:
Do solenia ryb należy zwrócić szczególną uwagę na samą rybę. Lepiej wziąć świeżą rybę. Powinien mieć całą błyszczącą skórę, przezroczyste Oczy. Nie mieć nieprzyjemnego zapachu. Oczyść rybę z łusek, spłucz, wypatrosz i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Następnie ostrożnie oddziel filet od kości ostrym nożem, nie uszkadzając integralności miazgi. Dla wygody filety można pokroić na kilka dużych kawałków.W osobnej misce wymieszaj sól i cukier.
Krok 3:
W przygotowanym naczyniu ułóż przygotowany filet z czerwonej ryby. Rozprowadź mieszaninę równomiernie i obficie na kawałkach ryby (posyp i wyprasuj palcami po obu stronach filetów). Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki. Po odstawieniu ryba da sok, należy go spuścić, aby filet zachował elastyczność. Możesz również położyć niewielki ucisk na rybę, aby zapewnić niezawodność solenia.
Krok 4:
Aby uzyskać lekko soloną rybę, wystarczy jeden dzień, im więcej czasu ryba będzie solona, tym więcej będzie ambasador ryby: średni ambasador - 2 dni, silny-3 dni. Gdy tylko zdecydujesz się przestać soleć rybę, musisz ją wyjąć z pojemnika, namoczyć serwetkami i ostrożnie oddzielić filet od skóry ostrym nożem. Pokrój na porcje i włóż do pojemnika z szczelnie dopasowaną pokrywką, włóż do lodówki. Nie zaleca się przechowywania ryb przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g