suchy ambasador czerwonej ryby w domu

proste gotowanie solonej czerwonej ryby. O zaletach czerwonej ryby wiedzą wszyscy. I wiele osób uwielbia czerwone ryby w wersji solonej. Łatwiej i szybciej kupić taką rybę w sklepie, ale bardziej niezawodne i smaczniejsze jest samodzielne przygotowanie jej w domu. Co więcej, przepis na solenie ryb, który oferuję, nie wymaga niezwykłych składników i umiejętności. Możesz pysznie solić rybę za pomocą prostego solenia, używając tylko soli i cukru. Rezultatem jest bardzo smaczna i zdrowa przekąska.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 29 % 10 g
187 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane produkty do solenia czerwonej ryby. Posolę różowego łososia, ale na tej samej zasadzie możesz posolić łososia, Ketu. Solimy suchym soleniem, tj. bez użycia jakiegokolwiek płynu. Najprostszą opcją jest sól i cukier. Po opanowaniu tego podstawowego przepisu można eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw. Sól w tym przepisie lepiej jest wziąć kamień z dużymi kryształami. Przygotuj naczynia, lepiej wziąć szkło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do solenia ryb należy zwrócić szczególną uwagę na samą rybę. Lepiej wziąć świeżą rybę. Powinien mieć całą błyszczącą skórę, przezroczyste Oczy. Nie mieć nieprzyjemnego zapachu. Oczyść rybę z łusek, spłucz, wypatrosz i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Następnie ostrożnie oddziel filet od kości ostrym nożem, nie uszkadzając integralności miazgi. Dla wygody filety można pokroić na kilka dużych kawałków.W osobnej misce wymieszaj sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przygotowanym naczyniu ułóż przygotowany filet z czerwonej ryby. Rozprowadź mieszaninę równomiernie i obficie na kawałkach ryby (posyp i wyprasuj palcami po obu stronach filetów). Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki. Po odstawieniu ryba da sok, należy go spuścić, aby filet zachował elastyczność. Możesz również położyć niewielki ucisk na rybę, aby zapewnić niezawodność solenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać lekko soloną rybę, wystarczy jeden dzień, im więcej czasu ryba będzie solona, tym więcej będzie ambasador ryby: średni ambasador - 2 dni, silny-3 dni. Gdy tylko zdecydujesz się przestać soleć rybę, musisz ją wyjąć z pojemnika, namoczyć serwetkami i ostrożnie oddzielić filet od skóry ostrym nożem. Pokrój na porcje i włóż do pojemnika z szczelnie dopasowaną pokrywką, włóż do lodówki. Nie zaleca się przechowywania ryb przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy