skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Solenie tłuszczu w słoiku w solance zwykle występuje w obecności następujących produktów: smalec wieprzowy (dobrze, jeśli są warstwy, ale niektórzy wolą "czysty", miękki i gruby smalec, absolutnie bez warstw - tutaj wybierz według własnego gustu), sól i przyprawy. Z przypraw zwykle występuje czosnek, czarny pieprz, liść laurowy, można kupić gotowy zestaw przypraw do solenia boczku.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest solanka lub solanka jest czasami nazywana zbyt dużym stężeniem soli - powszechnie uważa się, że smalec zajmie tyle soli, ile potrzeba, pozostanie nadmiar. Dotyczy to smalcu bez warstw mięsa - ta zasada nie dotyczy mięsa, więc należy o tym pamiętać. Więc wlej sól do rondla.
Krok 3:
Napełnij go wodą i zagotuj, aby rozpuścić całą sól. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Dobrze spłucz smalec, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na kawałki odpowiednie na szyjkę słoika, na przykład 5 x 5 x 10 cm.Przygotuj przyprawy-ziarna kopru, ziarna pieprzu, liść laurowy, kilka ząbków czosnku.
Krok 5:
Umieść trochę przypraw na dnie czystego słoika.
Krok 6:
Teraz włóż kilka kawałków smalcu do słoika, ponownie posyp smalec przyprawami i rób to, aż słoik będzie pełny.
Krok 7:
Ułóż pozostałe ząbki czosnku i liść laurowy na wierzchu.
Krok 8:
Wlej smalec do słoika schłodzoną solanką. I pozostaw na trzy dni w chłodnym miejscu, pierwszego dnia (lub nocy - w zależności od czasu solenia tłuszczu) możesz zostawić słoiki w warunkach pokojowych, a następnie umieścić je na balkonie lub w lodówce.
Krok 9:
Po upływie trzech dni możesz jeść smalec. Należy go wyjąć z solanki, włożyć do plastikowych pudełek lub toreb, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamrażarce.
Krok 10:
Solony smalec w słoiku w solance jest czasami nazywany "kobiecym smalcem" -okazuje się, że jest tak delikatny. Możesz natychmiast skosztować i traktować dom.
solenie smalcu w słoiku w solance to popularny i bardzo poszukiwany przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g