solenie smalcu w słoiku w solance

solony smalec w słoiku w solance to miękki, kobiecy smalec. Solenie tłuszczu w słoiku w solance można przeprowadzić przez cały rok w obecności tego świeżego produktu. Smalec solony w słoiku w solance można przechowywać przez kilka (wiele) miesięcy w zamrażarce i używać w razie potrzeby. Z takim smalcem możesz gotować kanapki lub dodawać go do różnych potraw, na przykład z takim smalcem okazuje się wspaniały Kulesz lub jajecznica. Wygodnie jest wziąć słony smalec na przekąskę na polu, w kraju, na wędrówkę, a nawet na lunch w pracy.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 96 % 44 g
węglowodany 2 % 1 g
403 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Solenie tłuszczu w słoiku w solance zwykle występuje w obecności następujących produktów: smalec wieprzowy (dobrze, jeśli są warstwy, ale niektórzy wolą "czysty", miękki i gruby smalec, absolutnie bez warstw - tutaj wybierz według własnego gustu), sól i przyprawy. Z przypraw zwykle występuje czosnek, czarny pieprz, liść laurowy, można kupić gotowy zestaw przypraw do solenia boczku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest solanka lub solanka jest czasami nazywana zbyt dużym stężeniem soli - powszechnie uważa się, że smalec zajmie tyle soli, ile potrzeba, pozostanie nadmiar. Dotyczy to smalcu bez warstw mięsa - ta zasada nie dotyczy mięsa, więc należy o tym pamiętać. Więc wlej sól do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij go wodą i zagotuj, aby rozpuścić całą sól. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze spłucz smalec, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na kawałki odpowiednie na szyjkę słoika, na przykład 5 x 5 x 10 cm.Przygotuj przyprawy-ziarna kopru, ziarna pieprzu, liść laurowy, kilka ząbków czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść trochę przypraw na dnie czystego słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz włóż kilka kawałków smalcu do słoika, ponownie posyp smalec przyprawami i rób to, aż słoik będzie pełny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pozostałe ząbki czosnku i liść laurowy na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej smalec do słoika schłodzoną solanką. I pozostaw na trzy dni w chłodnym miejscu, pierwszego dnia (lub nocy - w zależności od czasu solenia tłuszczu) możesz zostawić słoiki w warunkach pokojowych, a następnie umieścić je na balkonie lub w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie trzech dni możesz jeść smalec. Należy go wyjąć z solanki, włożyć do plastikowych pudełek lub toreb, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamrażarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Solony smalec w słoiku w solance jest czasami nazywany "kobiecym smalcem" -okazuje się, że jest tak delikatny. Możesz natychmiast skosztować i traktować dom.

solenie smalcu w słoiku w solance to popularny i bardzo poszukiwany przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy