skład / składniki
metoda gotowania
jak marynować koperek na zimę w słoikach? Przed gotowaniem należy dobrze umyć koperek w kilku zmianach wody, a następnie oddzielić miękkie warzywa od twardych łodyg. Oznacza to, że weź tylko delikatne gałązki z kopru. Następnie dobrze wysusz koperek, powinien być całkowicie suchy. Możesz rozłożyć go na ręcznikach papierowych lub na czystej szmatce.
suszone warzywa koperkowe należy pokroić tak, jak zwykle kroisz warzywa na sałatki, zupy, dania główne itp.
posiekany koperek wymieszaj z solą. Najlepiej zrobić to w misce, jednocześnie pocierając koperek rękami, aby wypuścił sok.
pozostaw koperek w misce na około 30 minut.
następnie przenieś koperek do czystych , lepiej wysterylizowanych słoików gęstymi warstwami, wyciskając powietrze, aby nie było pustek i dobrze ubijając warzywa. Napełnij w ten sposób słoiki do góry. Na samej górze będzie już koperek z sokiem.
dla wierności możesz dodać wierzch, a następnie przykręcić słoiki pokrywkami (skręconymi) i przechowywać w lodówce, używając w razie potrzeby. Trzymam puszki na drzwiach poniżej. Udanych półfabrykatów!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g