pikle pod kapronem na zimę

smakuje jak ogórki z dębowej beczki. Bardzo udany przepis na pikle, które pozostaną przez całą zimę, nawet w lodówce, nawet w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
7 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ogórki odmiany solenia należy moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Odmiana solenia wyróżnia się kolczastymi pryszczami na ogórkach. Gładkie ogórki nie nadają się do solenia. Przynajmniej nigdy tego nie widziałam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po tym, jak ogórki leżą wystarczająco w wodzie, powinny odciąć końcówki po obu stronach. Podczas gdy nie pracujesz z ogórkami, pozwól im leżeć w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słoiki do solenia według tego przepisu nie ma sensu wstępnie sterylizować. Wystarczy je dokładnie umyć zwykłą sodą oczyszczoną. Połóż posiekany czosnek na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj liść laurowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie kilka ziaren czarnego pieprzu. Nie może być dokładnych proporcji przypraw w soleniu. Ktoś lubi ostrzej, ktoś lubi bardziej, więc wszystko do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To samo dotyczy ostrej papryki. Można go dodać więcej lub wcale.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie połóż parasole koperkowe na dnie słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz musisz rozprowadzić ogórki w słoiku blisko siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bezpośrednio do słoika, bez rozcieńczania w wodzie, wlej sól. 100 gr.sól na litr wody. Solanka musi być solona!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej surową wodę pitną do słoika. Nalewam prosto z kranu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij słoik nylonową pokrywką i pamiętaj, aby umieścić go na talerzu lub tacy. Jest to konieczne, aby wykluczyć rozlanie solanki. Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na cztery dni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czwartego dnia ogórki będą już miały czas na fermentację. Solanka stanie się mętna, a same ogórki zmienią kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie wlej solankę do rondla i zagotuj. Gotuj przez trzy minuty. Gdy solanka się gotuje, przykryj pokrywki zwykłą wrzącą wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I ponownie wlej solankę do słoików, uważając, aby nie dostać wrzącej wody bezpośrednio na szklankę. W przeciwnym razie może pęknąć. Wlej wrzącą wodę na środek, na ogórki. Zamknij słoiki sterylizowanymi nylonowymi pokrywkami, ostudź i schowaj.

takie ogórki są zawsze poszukiwane. Są spożywane zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i dodawane do sałatek z gotowanych warzyw.
otworzyłem taki słoik zimą i jest dobrze dla duszy.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy