skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ogórki odmiany solenia należy moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Odmiana solenia wyróżnia się kolczastymi pryszczami na ogórkach. Gładkie ogórki nie nadają się do solenia. Przynajmniej nigdy tego nie widziałam.
Krok 2:
Po tym, jak ogórki leżą wystarczająco w wodzie, powinny odciąć końcówki po obu stronach. Podczas gdy nie pracujesz z ogórkami, pozwól im leżeć w wodzie.
Krok 3:
Słoiki do solenia według tego przepisu nie ma sensu wstępnie sterylizować. Wystarczy je dokładnie umyć zwykłą sodą oczyszczoną. Połóż posiekany czosnek na dnie.
Krok 4:
Dodaj liść laurowy.
Krok 5:
Następnie kilka ziaren czarnego pieprzu. Nie może być dokładnych proporcji przypraw w soleniu. Ktoś lubi ostrzej, ktoś lubi bardziej, więc wszystko do smaku.
Krok 6:
To samo dotyczy ostrej papryki. Można go dodać więcej lub wcale.
Krok 7:
Następnie połóż parasole koperkowe na dnie słoika.
Krok 8:
Teraz musisz rozprowadzić ogórki w słoiku blisko siebie.
Krok 9:
Bezpośrednio do słoika, bez rozcieńczania w wodzie, wlej sól. 100 gr.sól na litr wody. Solanka musi być solona!
Krok 10:
Wlej surową wodę pitną do słoika. Nalewam prosto z kranu.
Krok 11:
Zamknij słoik nylonową pokrywką i pamiętaj, aby umieścić go na talerzu lub tacy. Jest to konieczne, aby wykluczyć rozlanie solanki. Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na cztery dni.
Krok 12:
Czwartego dnia ogórki będą już miały czas na fermentację. Solanka stanie się mętna, a same ogórki zmienią kolor.
Krok 13:
Delikatnie wlej solankę do rondla i zagotuj. Gotuj przez trzy minuty. Gdy solanka się gotuje, przykryj pokrywki zwykłą wrzącą wodą.
Krok 14:
I ponownie wlej solankę do słoików, uważając, aby nie dostać wrzącej wody bezpośrednio na szklankę. W przeciwnym razie może pęknąć. Wlej wrzącą wodę na środek, na ogórki. Zamknij słoiki sterylizowanymi nylonowymi pokrywkami, ostudź i schowaj.
takie ogórki są zawsze poszukiwane. Są spożywane zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i dodawane do sałatek z gotowanych warzyw.
otworzyłem taki słoik zimą i jest dobrze dla duszy.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g