skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rurki waflowe z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj składniki. Oczywiście skład tego przysmaku jest bardzo kaloryczny, ale czasami możesz rozpieszczać siebie i swoje gospodarstwo domowe. Zamiast margaryny można użyć masła, okaże się mniej szkodliwe, ale jakość pieczenia na margarynie nie jest gorsza, ale okazuje się bardziej budżetowy.
Krok 2:
Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Dodaj cukier. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, nie potrzebujemy tworzenia gęstej piany, najważniejsze jest to, że białka jaj kurzych są całkowicie rozproszone.
Krok 3:
Jak zrobić ciasto na gofry? Margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, aby po połączeniu z mieszanką jajeczną jajka się nie zsiadły. Wlej stopioną margarynę do mieszanki jajecznej. Ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, tego kroku nie można pominąć. Mąkę należy zawsze przesiać przez sito, aby usunąć najmniejsze cząsteczki obcego zanieczyszczenia i nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że pieczenie będzie bardziej udane. Dodaj mąkę w małych porcjach do miski z płynem, za każdym razem mieszając mieszaninę.
Krok 5:
W rezultacie ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany.
Krok 6:
Jak upiec wavle na tuby? Włączamy kawiarkę elektryczną, ustawiamy reżim temperaturowy na 180 stopni, smarujemy platformy do gofrów olejem roślinnym. Wlej dwie łyżki ciasta na dolną platformę, przykryj pokrywką.
Krok 7:
Pieczemy każdy gofr dosłownie przez kilka minut.
Krok 8:
Usuń gofr z platformy i natychmiast zwiń go w rurkę. Jeśli wafle nie zostaną natychmiast zwinięte, natychmiast stwardnieją, a w przyszłości nie będą w stanie zrobić z nich rurek, rozpadną się.
Krok 9:
Mleko skondensowane można kupić w sklepie gotowane lub gotować samodzielnie bezpośrednio w zamkniętym słoiku w rondlu z wodą, wystarczy 3 godziny gotowania na umiarkowanym ogniu. Skondensowane mleko niech ostygnie w słoiku, dopiero po tym otwieramy słoik. Łyżeczką lub strzykawką do ciasta napełniamy słoiki skondensowanym mlekiem. Przysmak jest gotowy. Podajemy go do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g