rurki waflowe z gotowanym skondensowanym mlekiem

przysmak o smaku dzieciństwa, uwielbiany przez wielu! Rurki waflowe z gotowanym skondensowanym mlekiem-ten deser jest znany wielu z czasów dzieciństwa. W czasach radzieckich, kiedy pojawiły się Elektryczne gofrownice, wiele gospodyń domowych często zaczęło rozpieszczać swoje dzieci prostym przysmakiem z dostępnych składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 65 % 48 g
382 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rurki waflowe z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj składniki. Oczywiście skład tego przysmaku jest bardzo kaloryczny, ale czasami możesz rozpieszczać siebie i swoje gospodarstwo domowe. Zamiast margaryny można użyć masła, okaże się mniej szkodliwe, ale jakość pieczenia na margarynie nie jest gorsza, ale okazuje się bardziej budżetowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Dodaj cukier. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, nie potrzebujemy tworzenia gęstej piany, najważniejsze jest to, że białka jaj kurzych są całkowicie rozproszone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić ciasto na gofry? Margarynę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, aby po połączeniu z mieszanką jajeczną jajka się nie zsiadły. Wlej stopioną margarynę do mieszanki jajecznej. Ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, tego kroku nie można pominąć. Mąkę należy zawsze przesiać przez sito, aby usunąć najmniejsze cząsteczki obcego zanieczyszczenia i nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że pieczenie będzie bardziej udane. Dodaj mąkę w małych porcjach do miski z płynem, za każdym razem mieszając mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak upiec wavle na tuby? Włączamy kawiarkę elektryczną, ustawiamy reżim temperaturowy na 180 stopni, smarujemy platformy do gofrów olejem roślinnym. Wlej dwie łyżki ciasta na dolną platformę, przykryj pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy każdy gofr dosłownie przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń gofr z platformy i natychmiast zwiń go w rurkę. Jeśli wafle nie zostaną natychmiast zwinięte, natychmiast stwardnieją, a w przyszłości nie będą w stanie zrobić z nich rurek, rozpadną się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mleko skondensowane można kupić w sklepie gotowane lub gotować samodzielnie bezpośrednio w zamkniętym słoiku w rondlu z wodą, wystarczy 3 godziny gotowania na umiarkowanym ogniu. Skondensowane mleko niech ostygnie w słoiku, dopiero po tym otwieramy słoik. Łyżeczką lub strzykawką do ciasta napełniamy słoiki skondensowanym mlekiem. Przysmak jest gotowy. Podajemy go do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy