skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ta sałatka smakuje najlepiej jesienią ze świeżych marchewek. Jest bardziej soczysty, bardziej aromatyczny i zawiera więcej witamin. Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki z gotowanej marchewki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny według własnych upodobań. Ostra papryka, której używam, jest suszona, ale możesz drobno posiekać świeży strąk i dodać go do smaku. Umyjemy i wysuszymy warzywa.
Krok 2:
Obierz i umyj marchewki. Pokrój pierścienie na co najmniej 0,5 centymetra, w przeciwnym razie zostanie rozgotowany i będzie w sałatce bawełnianej. Moja marchewka była gruba, więc najpierw pokroiłam ją wzdłuż na dwie równe części.
Krok 3:
Wlej 0,5 litra wody do rondla i umieść na średnim ogniu, zagotuj i sól. Zanurz pokrojone marchewki w wodzie i gotuj przez 6 minut.
Krok 4:
Zdejmij z ognia, spuść bulion i natychmiast spłucz zimną wodą. Jest to konieczne, aby marchewki przestały się gotować od wewnątrz i nie stały się miękkie. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć i przenieś ją do miski.
Krok 5:
Wyciśnij sok z cytryny do miski z gotowaną marchewką, wlej olej roślinny, sól i wymieszaj.
Krok 6:
Posyp sałatkę mieloną papryką i wymieszaj. Paprykę można wziąć nie tylko prostą, ale wędzona papryka również idealnie pasuje. Nada sałatce lekki dymny smak.
Krok 7:
Dodaj czarną i ostrą paprykę, wymieszaj. Ostrożnie dodaj paprykę, zwłaszcza jeśli nie jest w proszku, ale w kawałkach. Sałatka będzie dalej nalegać, a ostrość wzrośnie.
Krok 8:
Obierz i zetrzyj czosnek na grubej tarce lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj czosnek do miski z sałatką. Czosnek można dodać mniej lub więcej, w zależności od gustu.
Krok 9:
Drobno posiekaj pietruszkę i włóż do miski z sałatką, wymieszaj. Zamiast pietruszki możesz wziąć kolendrę lub koperek, wszystko według własnego uznania.
Krok 10:
Przykryj miskę sałatką folią i włóż do lodówki na dwie godziny, aby sałatka się zaparzyła. Wyjmujemy sałatkę, smakujemy i doprowadzamy do ostatecznego smaku.
Krok 11:
Układamy naszą sałatkę marchewkową na salaterkach i podajemy. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g