Sałatka z gotowanej marchewki

pikantna, pikantna sałatka z gotowanej marchewki na stół. Sałatka składa się z minimalnego zestawu produktów, które zawsze znajdują się w każdej kuchni. Marchewki są gęste, z pikantnością chili i czosnku, kwaskowatością i aromatem cytryny. Spodoba się miłośnikom marchwi i pikantnych sałatek. Idealny na post.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 44 % 7 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ta sałatka smakuje najlepiej jesienią ze świeżych marchewek. Jest bardziej soczysty, bardziej aromatyczny i zawiera więcej witamin. Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki z gotowanej marchewki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny według własnych upodobań. Ostra papryka, której używam, jest suszona, ale możesz drobno posiekać świeży strąk i dodać go do smaku. Umyjemy i wysuszymy warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i umyj marchewki. Pokrój pierścienie na co najmniej 0,5 centymetra, w przeciwnym razie zostanie rozgotowany i będzie w sałatce bawełnianej. Moja marchewka była gruba, więc najpierw pokroiłam ją wzdłuż na dwie równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 0,5 litra wody do rondla i umieść na średnim ogniu, zagotuj i sól. Zanurz pokrojone marchewki w wodzie i gotuj przez 6 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij z ognia, spuść bulion i natychmiast spłucz zimną wodą. Jest to konieczne, aby marchewki przestały się gotować od wewnątrz i nie stały się miękkie. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć i przenieś ją do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z cytryny do miski z gotowaną marchewką, wlej olej roślinny, sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp sałatkę mieloną papryką i wymieszaj. Paprykę można wziąć nie tylko prostą, ale wędzona papryka również idealnie pasuje. Nada sałatce lekki dymny smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czarną i ostrą paprykę, wymieszaj. Ostrożnie dodaj paprykę, zwłaszcza jeśli nie jest w proszku, ale w kawałkach. Sałatka będzie dalej nalegać, a ostrość wzrośnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i zetrzyj czosnek na grubej tarce lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj czosnek do miski z sałatką. Czosnek można dodać mniej lub więcej, w zależności od gustu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj pietruszkę i włóż do miski z sałatką, wymieszaj. Zamiast pietruszki możesz wziąć kolendrę lub koperek, wszystko według własnego uznania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj miskę sałatką folią i włóż do lodówki na dwie godziny, aby sałatka się zaparzyła. Wyjmujemy sałatkę, smakujemy i doprowadzamy do ostatecznego smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Układamy naszą sałatkę marchewkową na salaterkach i podajemy. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy