domowe eklery z gotowanym skondensowanym mlekiem

pyszne, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Domowe eklery z gotowanym skondensowanym mlekiem są bardzo łatwe do przygotowania, a składniki są niedrogie i niedrogie. Nadają się zarówno na świąteczny stół, jak i na wieczorną herbatę. Takie ciasta są bardzo lubiane przez dzieci.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 42 % 23 g
węglowodany 47 % 26 g
333 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta eklery z gotowanym skondensowanym mlekiem? Najpierw przygotuj ciasto parzone na eklery. Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, bez dodatków roślinnych. Liczba jaj będzie zależeć od ich wielkości i konsystencji bazy budyniowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto parzone? Wlej mleko i wodę do kadzi lub rondla, włóż masło, dodaj sól, cukier i podpal. Mieszając, roztop masło, ale nie doprowadzaj go do wrzenia, tylko do pierwszych bąbelków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej całą mąkę do kadzi i natychmiast zacznij intensywnie mieszać ją szpatułką, zaparzając w ten sposób ciasto. Nie usuwaj naczyń z ognia, tylko zmniejsz ogień do minimum. Trzymaj ciasto na ogniu przez 2-3 minuty, cały czas pracując szpatułką. Gdy ciasto zwinie się w kulkę, wyłącz ogrzewanie i wyjmij patelnię z pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niech ciasto trochę ostygnie. Zacznij wbijać do niego jajka pojedynczo. Po każdym jajku intensywnie wymieszaj ciasto. Najpierw rozpadnie się na części, ale potem stanie się jednorodny. Mieszałem łopatką, możesz to zrobić mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Liczba jaj może się różnić, zależy to od ich wielkości i jakości mąki. Trzy odejdą na pewno, czwarty nie wlewaj wszystkich naraz. Musisz spojrzeć na ciasto, powinno stać się gładkie, błyszczące i trochę płynne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wziąłem matę teflonową. Ułóż eklery w postaci cienkich rurek. Użyj widelca, aby nadać im kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz eklery w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po 20 minutach otworzyłem drzwiczki piekarnika na sekundę, uwalniając nadmiar pary. Eklery powinny dobrze rosnąć i stać się złote. Schłodzić gotowe eklery na ruszcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy eklery pieczą się i stygną, zrób krem. Przygotuj dla niego produkty, powinny mieć temperaturę pokojową. Możesz wziąć mleko skondensowane gotowe lub ugotować je samodzielnie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Olej weź również to, co najlepsze, od tego będzie zależeć smak gotowych eklerów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić krem? Ubij gotowane i zwykłe mleko skondensowane z masłem, aż będzie puszyste i gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Eklery naciąć z boku ostrym nożem. Krem przełożyć do worka do szprycowania. Napełnij eklery kremem za pomocą worka. Gotowe! Smacznego!

połowę porcji pokryłam polewą cukrową z kakao. Ale wszyscy bardziej lubili eklery bez niej. Krem jest bardzo słodki, lukier jest wyraźnie zbędny.
możesz napełnić eklery jednym gotowanym skondensowanym mlekiem bez ubijania kremu z masłem. Z masłem okazuje się delikatniejszy, bardziej kaloryczny, ale mniej słodki.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy