skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta eklery z gotowanym skondensowanym mlekiem? Najpierw przygotuj ciasto parzone na eklery. Przygotuj jedzenie. Weź wysokiej jakości olej, naturalny, bez dodatków roślinnych. Liczba jaj będzie zależeć od ich wielkości i konsystencji bazy budyniowej.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto parzone? Wlej mleko i wodę do kadzi lub rondla, włóż masło, dodaj sól, cukier i podpal. Mieszając, roztop masło, ale nie doprowadzaj go do wrzenia, tylko do pierwszych bąbelków.
Krok 3:
Wlej całą mąkę do kadzi i natychmiast zacznij intensywnie mieszać ją szpatułką, zaparzając w ten sposób ciasto. Nie usuwaj naczyń z ognia, tylko zmniejsz ogień do minimum. Trzymaj ciasto na ogniu przez 2-3 minuty, cały czas pracując szpatułką. Gdy ciasto zwinie się w kulkę, wyłącz ogrzewanie i wyjmij patelnię z pieca.
Krok 4:
Niech ciasto trochę ostygnie. Zacznij wbijać do niego jajka pojedynczo. Po każdym jajku intensywnie wymieszaj ciasto. Najpierw rozpadnie się na części, ale potem stanie się jednorodny. Mieszałem łopatką, możesz to zrobić mikserem.
Krok 5:
Liczba jaj może się różnić, zależy to od ich wielkości i jakości mąki. Trzy odejdą na pewno, czwarty nie wlewaj wszystkich naraz. Musisz spojrzeć na ciasto, powinno stać się gładkie, błyszczące i trochę płynne.
Krok 6:
Przenieś ciasto do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wziąłem matę teflonową. Ułóż eklery w postaci cienkich rurek. Użyj widelca, aby nadać im kształt.
Krok 7:
Piecz eklery w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po 20 minutach otworzyłem drzwiczki piekarnika na sekundę, uwalniając nadmiar pary. Eklery powinny dobrze rosnąć i stać się złote. Schłodzić gotowe eklery na ruszcie.
Krok 8:
Podczas gdy eklery pieczą się i stygną, zrób krem. Przygotuj dla niego produkty, powinny mieć temperaturę pokojową. Możesz wziąć mleko skondensowane gotowe lub ugotować je samodzielnie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Olej weź również to, co najlepsze, od tego będzie zależeć smak gotowych eklerów.
Krok 9:
Jak zrobić krem? Ubij gotowane i zwykłe mleko skondensowane z masłem, aż będzie puszyste i gładkie.
Krok 10:
Eklery naciąć z boku ostrym nożem. Krem przełożyć do worka do szprycowania. Napełnij eklery kremem za pomocą worka. Gotowe! Smacznego!
połowę porcji pokryłam polewą cukrową z kakao. Ale wszyscy bardziej lubili eklery bez niej. Krem jest bardzo słodki, lukier jest wyraźnie zbędny.
możesz napełnić eklery jednym gotowanym skondensowanym mlekiem bez ubijania kremu z masłem. Z masłem okazuje się delikatniejszy, bardziej kaloryczny, ale mniej słodki.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g