skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kiełbasą, serem i ogórkiem? Przygotuj składniki. Wcześniej ugotuj jajka na twardo. Do sałatki są potrzebne na zimno, więc po ugotowaniu natychmiast zanurz je w pojemniku z lodowatą wodą. Przyspieszy to proces ich chłodzenia i usprawni proces ich obierania.
Krok 2:
Pokrój gotowaną kiełbasę w cienkie paski. Możesz użyć absolutnie dowolnej kiełbasy, nawet kurczaka jako produktu dietetycznego, ale lepiej nie brać kiełbasy z tłuszczem, smak sałatki będzie gorszy.
Krok 3:
Lepiej przygotować sałatkę warstwami i podawać w porcjowanych salaterkach, dzięki czemu okaże się piękniejsza, a każdy gość na pewno dostanie sałatkę w pełnym składzie składników. Połóż warstwę gotowanej kiełbasy na dnie salaterki, posmaruj majonezem. Majonez można również zastąpić jakimś sosem lub mieszanką śmietany i majonezu. W razie potrzeby sałatkę można dodać do soli, ale majonez zawiera wystarczającą ilość soli.
Krok 4:
Jajka na twardo obierz. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na grubej tarce i włóż drugą warstwę do salaterki. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
Krok 5:
Następny jest świeży ogórek. Ogórki umyć i pokroić w paski. Umieść ogórki w salaterce. Ogórki można trochę posolić, ponieważ nie smarujemy ich majonezem na wierzchu.
Krok 6:
Ugotowane żółtka rozgnieść na drobną kruszonkę i ułożyć na wierzchu ogórka w salaterce. Posmaruj majonezem.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Obficie posyp sałatkę wiórkami sera, aby całkowicie zakryła poprzednią warstwę. Posyp sałatkę posiekaną zieloną cebulą. Nie tylko sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza i piękniejsza, ale także przyjemnie zabarwi smak sałatki. Smacznego!
bardzo prosta sałatka, która pomoże, jeśli chcesz coś szybko ugotować. Jednocześnie składniki można zmieniać i uzupełniać tymi, które są teraz w lodówce. Spróbuj, uzyskując za każdym razem nowy smak!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g