Sałatka z gotowaną kiełbasą, serem i ogórkiem

Szybki i pyszny, z prostych potraw, jasny i apetyczny! Sałatkę z kiełbasą, serem i ogórkiem można nazwać "pięciominutową" - przygotowanie zajmie dokładnie tyle czasu. Jednocześnie jest idealny na świąteczny stół i rodzinny obiad. Dla odmiany gotowaną kiełbasę można zastąpić wędzoną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kiełbasą, serem i ogórkiem? Przygotuj składniki. Wcześniej ugotuj jajka na twardo. Do sałatki są potrzebne na zimno, więc po ugotowaniu natychmiast zanurz je w pojemniku z lodowatą wodą. Przyspieszy to proces ich chłodzenia i usprawni proces ich obierania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój gotowaną kiełbasę w cienkie paski. Możesz użyć absolutnie dowolnej kiełbasy, nawet kurczaka jako produktu dietetycznego, ale lepiej nie brać kiełbasy z tłuszczem, smak sałatki będzie gorszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lepiej przygotować sałatkę warstwami i podawać w porcjowanych salaterkach, dzięki czemu okaże się piękniejsza, a każdy gość na pewno dostanie sałatkę w pełnym składzie składników. Połóż warstwę gotowanej kiełbasy na dnie salaterki, posmaruj majonezem. Majonez można również zastąpić jakimś sosem lub mieszanką śmietany i majonezu. W razie potrzeby sałatkę można dodać do soli, ale majonez zawiera wystarczającą ilość soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo obierz. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na grubej tarce i włóż drugą warstwę do salaterki. Posmaruj cienką warstwą majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następny jest świeży ogórek. Ogórki umyć i pokroić w paski. Umieść ogórki w salaterce. Ogórki można trochę posolić, ponieważ nie smarujemy ich majonezem na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane żółtka rozgnieść na drobną kruszonkę i ułożyć na wierzchu ogórka w salaterce. Posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Obficie posyp sałatkę wiórkami sera, aby całkowicie zakryła poprzednią warstwę. Posyp sałatkę posiekaną zieloną cebulą. Nie tylko sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza i piękniejsza, ale także przyjemnie zabarwi smak sałatki. Smacznego!

bardzo prosta sałatka, która pomoże, jeśli chcesz coś szybko ugotować. Jednocześnie składniki można zmieniać i uzupełniać tymi, które są teraz w lodówce. Spróbuj, uzyskując za każdym razem nowy smak!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy