skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadzienie do placków ziemniaczanych? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź dowolne ziemniaki - młode lub stare. Po prostu smak będzie inny. Wybierz zielenie według własnych upodobań. Osobiście uwielbiam połączenie ziemniaków z cebulą i koperkiem.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz, ponownie spłucz.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wszystkie ziemniaki ugotowały się w tym samym czasie. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ugotuje.
Krok 4:
Przenieś ziemniaki do garnka i zalej je czystą zimną wodą. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 25 minut. Czas gotowania zależy od kuchenki i krojenia ziemniaków. Nie musisz solić ziemniaków.
Krok 5:
Podczas gotowania ziemniaków Usuń zwiędłe części z zieleni i opłucz je pod bieżącą wodą. Dokładnie osusz warzywa bawełnianymi lub papierowymi ręcznikami.
Krok 6:
Posiekaj świeże warzywa nożem lub blenderem. Uwielbiam mieć kawałki zieleni widoczne w nadzieniu,więc robię to nożem. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia-potrzebujemy mleka do przygotowania puree.
Krok 7:
Sprawdź gotowość ziemniaków. Można to zrobić w następujący sposób: przebij ziemniaka nożem, jeśli podczas jego podnoszenia ziemniak spadnie do tyłu - oznacza to, że jest gotowy, jeśli wzrośnie na nożu - gotuj jeszcze przez chwilę i sprawdź ponownie. Spuść całą wodę z patelni.
Krok 8:
Wlej przegotowane mleko do ziemniaków i dodaj masło. Dodaj olej do woli, możesz bez niego. Puree ziemniaki za pomocą popychacza. Wielu robi puree za pomocą blendera. Ta metoda nie będzie dla nas odpowiednia, ponieważ w rezultacie tłuczone ziemniaki są ciężkie i bardzo lepkie. Ciężko będzie z nim pracować. Musisz zmielić ziemniaki, gdy są jeszcze gorące, później będzie to problematyczne.
Krok 9:
Dodaj posiekane warzywa do puree ziemniaczanego, sól i dokładnie wymieszaj puree, aż będą gładkie. Nadzienie do ciast z ziemniakami jest gotowe. Nadziewaj nim placki tylko wtedy, gdy ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.
z nadzieniem do placków ziemniaczanych można również gotować placki i ciasta w piekarniku.
dodając inne składniki, takie jak grzyby lub smażona cebula, nadzienie można urozmaicić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g