nadzienie do pasztecików ziemniaczanych

z produktów budżetowych, w pośpiechu, proste i smaczne! Nadzienie do pasztecików ziemniaczanych można przygotować z dwóch składników: warzyw i ziół. Ale w tym przepisie robimy to w mleku, z zieloną cebulą i masłem. Okazuje się bardzo smaczne!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 71 % 15 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadzienie do placków ziemniaczanych? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź dowolne ziemniaki - młode lub stare. Po prostu smak będzie inny. Wybierz zielenie według własnych upodobań. Osobiście uwielbiam połączenie ziemniaków z cebulą i koperkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyj, obierz, ponownie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wszystkie ziemniaki ugotowały się w tym samym czasie. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ugotuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ziemniaki do garnka i zalej je czystą zimną wodą. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 25 minut. Czas gotowania zależy od kuchenki i krojenia ziemniaków. Nie musisz solić ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania ziemniaków Usuń zwiędłe części z zieleni i opłucz je pod bieżącą wodą. Dokładnie osusz warzywa bawełnianymi lub papierowymi ręcznikami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj świeże warzywa nożem lub blenderem. Uwielbiam mieć kawałki zieleni widoczne w nadzieniu,więc robię to nożem. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia-potrzebujemy mleka do przygotowania puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź gotowość ziemniaków. Można to zrobić w następujący sposób: przebij ziemniaka nożem, jeśli podczas jego podnoszenia ziemniak spadnie do tyłu - oznacza to, że jest gotowy, jeśli wzrośnie na nożu - gotuj jeszcze przez chwilę i sprawdź ponownie. Spuść całą wodę z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przegotowane mleko do ziemniaków i dodaj masło. Dodaj olej do woli, możesz bez niego. Puree ziemniaki za pomocą popychacza. Wielu robi puree za pomocą blendera. Ta metoda nie będzie dla nas odpowiednia, ponieważ w rezultacie tłuczone ziemniaki są ciężkie i bardzo lepkie. Ciężko będzie z nim pracować. Musisz zmielić ziemniaki, gdy są jeszcze gorące, później będzie to problematyczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane warzywa do puree ziemniaczanego, sól i dokładnie wymieszaj puree, aż będą gładkie. Nadzienie do ciast z ziemniakami jest gotowe. Nadziewaj nim placki tylko wtedy, gdy ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.

z nadzieniem do placków ziemniaczanych można również gotować placki i ciasta w piekarniku.

dodając inne składniki, takie jak grzyby lub smażona cebula, nadzienie można urozmaicić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy