Sałatka z gotowanych warzyw bez majonezu

łatwa do spożycia i łatwa do zrobienia sałatka! Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na sałatki z gotowanych warzyw. Możesz wybrać przepis według własnego gustu i pragnienia, a także dostępność warzyw pod ręką. Jedną z najpopularniejszych sałatek, zwłaszcza zimą, jest sałatka z burakami, przypominająca smak klasycznego winegret. W pełni warzywny skład i sos na bazie oleju z sokiem z cytryny sprawiają, że ta sałatka jest szczególnie lekka i zdrowa, a jednocześnie sycąca i pożywna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
73 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę warzywną. W razie potrzeby skład sałatki można zmienić, rozszerzyć lub zmniejszyć, dodać więcej warzyw, świeżych ziół i przypraw. Warzywa: ziemniaki, marchew i buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Buraki gotuje się dość długo, w tym czasie może wyparować większa ilość witamin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlatego, aby skrócić czas gotowania buraków, możesz dodać szczyptę sody do wody, w której gotowane są buraki, to warzywo gotuje się znacznie szybciej. Spuść wodę, pozwól warzywom ostygnąć, obierz je ze skóry. Buraki kroimy w kostkę lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki kroimy również w kostkę lub połówki kół, jeśli marchewki były małe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę z łuski, pokrój na połówki pierścieni lub kostki. Jeśli świeża cebula wydaje się zbyt gorzka, można ją marynować w occie lub po prostu zalać wrzącą wodą, zalewając posiekaną cebulę gorącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niektóre gospodynie domowe dodają do sałatki kwaśną kapustę lub kwaśne ogórki. Ale zwykłe marynowane ogórki są całkiem odpowiednie do tego dania. Poprawią smak sałatki kwaskowatością i ostrością. Jeśli do sałatki zostaną dodane kwaśne ogórki i kiszona kapusta, do sałatki nie można dodać soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do głębokiej salaterki. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Doprawiamy sałatkę oliwą z oliwek, aby sałatka była zdrowsza i smaczniejsza. Kilka kropli soku z cytryny poprawi również smak sałatki. Oliwę z oliwek można zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym lub innym. Wymieszaj sałatkę, aby wszystkie warzywa były dobrze nasycone dressingiem i przyprawami, pozostaw do namoczenia w lodówce. Smacznego!

serwujemy sałatkę z gotowanych warzyw w dużej salaterce lub w małych porcjach, udekorowanych świeżymi ziołami, ze świeżym chlebem. Ta sałatka doskonale uzupełni posiłek, dania mięsne lub rybne. Ludzie, którzy poszczą lub po prostu nie jedzą mięsa, docenią tę sałatkę warzywną. Pomimo braku produktów białkowych sałatka jest pożywna dzięki ziemniakom. Ponadto taką sałatkę warzywną można umieścić na świątecznym stole, aby urozmaicić menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy