skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kruchy bulgur na patelni? Przygotuj niezbędne produkty: będziesz potrzebować bezpośrednio kaszy bulgur, wody, odrobiny oleju roślinnego i soli do smaku.
Krok 2:
Wlej olej roślinny na dno patelni o odpowiedniej objętości z grubym dnem, podgrzej go.
Krok 3:
Włóż do rozgrzanego masła bulgur. Opłucz płatki zbożowe lub nie spłucz, zdecyduj sam. W niektórych źródłach nadal zaleca się spłukiwanie, w wielu artykułach ten etap jest pomijany. Być może nadal będzie tak poprawne, jak to możliwe, spłucz bulgur, a następnie wysusz go, przywracając mu kruchość, a dopiero potem włóż do rozgrzanego oleju.
Krok 4:
Mieszając, smaż, aż będzie lekko wysuszony i lekko orzechowy.
Krok 5:
Napełnij smażony bulgur wrzącą wodą, rób to tylko stopniowo. Nie należy natychmiast wlewać całej objętości wody, ponieważ rozpocznie się silne wiercenie. Wlej trochę wody, poczekaj, aż rozprzestrzeni się na dnie i stopniowo, w częściach, wlej resztę. Sól do smaku.
Krok 6:
Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj przez około 20-30 minut. Gotowy bulgur powinien wchłonąć całą wodę, znacznie zwiększyć objętość, zachować kruchość.
zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła.
do wody, w której gotuje się bulgur, dla odmiany można dodać trochę koncentratu pomidorowego, a wraz z olejem smażyć przyprawy do smaku.
przede wszystkim bulgur jest podobny do ryżu, więc pilaw przygotowany na bazie bulguru stworzy niezwykły, ale nie mniej smaczny pilaw.
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g