Jak gotować kruchy bulgur do dekoracji w garnku na wodzie

niezwykłe, smaczne i wszechstronne-łatwe do przygotowania! Kruchy bulgur gotowany do dekoracji doda różnorodności, gdy znudzi się ryż i kasza gryczana. Uwielbiam to zboże za to, że doskonale harmonizuje ze świeżymi, gotowanymi, duszonymi warzywami, z wieloma daniami głównymi, nadaje się do zup i przekąsek. Spróbuj!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 72 % 18 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchy bulgur na patelni? Przygotuj niezbędne produkty: będziesz potrzebować bezpośrednio kaszy bulgur, wody, odrobiny oleju roślinnego i soli do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na dno patelni o odpowiedniej objętości z grubym dnem, podgrzej go.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do rozgrzanego masła bulgur. Opłucz płatki zbożowe lub nie spłucz, zdecyduj sam. W niektórych źródłach nadal zaleca się spłukiwanie, w wielu artykułach ten etap jest pomijany. Być może nadal będzie tak poprawne, jak to możliwe, spłucz bulgur, a następnie wysusz go, przywracając mu kruchość, a dopiero potem włóż do rozgrzanego oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając, smaż, aż będzie lekko wysuszony i lekko orzechowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij smażony bulgur wrzącą wodą, rób to tylko stopniowo. Nie należy natychmiast wlewać całej objętości wody, ponieważ rozpocznie się silne wiercenie. Wlej trochę wody, poczekaj, aż rozprzestrzeni się na dnie i stopniowo, w częściach, wlej resztę. Sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj przez około 20-30 minut. Gotowy bulgur powinien wchłonąć całą wodę, znacznie zwiększyć objętość, zachować kruchość.

zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła.
do wody, w której gotuje się bulgur, dla odmiany można dodać trochę koncentratu pomidorowego, a wraz z olejem smażyć przyprawy do smaku.
przede wszystkim bulgur jest podobny do ryżu, więc pilaw przygotowany na bazie bulguru stworzy niezwykły, ale nie mniej smaczny pilaw.

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy