skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować produkty: pokrój marchewkę w paski , cebulę w duże pierścienie, obierz czosnek i drobno posiekaj, obierz pigwę, pokrój w duże plastry. Dobrze opłucz mięso i wątrobę i pokrój w kostkę.
przygotuj zirbę. Zirba to cebula, marchewka i mięso smażone na tłuszczu. Smażyć posiekaną cebulę – a następnie mięso do połowy ugotowane. Następnie dodaj marchewki. Gdy marchewki są smażone, dodaj pokrojone pomidory, pigwę, wątrobę i przyprawy. Wlać wodę, gotować na małym ogniu. Gdy zirba jest w pełni ugotowana, połóż ryż na równej warstwie. Ryż biorę długoziarnisty na parze, ponieważ nie traci kształtu po ugotowaniu.
dodaj ogień, ale upewnij się, że ryż leży na powierzchni zirby i nie miesza się z nią.
po odparowaniu wody ryż należy zebrać ze zjeżdżalnią na środku kotła, szczelnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
połóż gotowy pilaw na talerzu, połóż mięso, wątrobę i smalec na wierzchu i podawaj z sałatką warzywną. Oto taki pyszny pilaw o ciekawej nazwie "Ayym – paloo".
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g