pilaw z mięsem barana i wątróbką

przygotuj pyszny pilaw Kirgiski według tego przepisu! Kirgizi żartobliwie nazywają ten pilaw: "pilaw dla ukochanej". Jak każdy inny pilaw ayym-paloo należy gotować w kotle. Przepis kulinarny tego pilawu według metody przygotowania w ogóle nie różni się od znanego nam uzbeckiego pilawu. Pilaw to bardzo sycący posiłek, dlatego miło jest zebrać się przy stole w niedzielny wieczór z całą rodziną i spróbować nowego dania.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 76 % 28 g
158 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw musisz przygotować produkty: pokrój marchewkę w paski , cebulę w duże pierścienie, obierz czosnek i drobno posiekaj, obierz pigwę, pokrój w duże plastry. Dobrze opłucz mięso i wątrobę i pokrój w kostkę.
przygotuj zirbę. Zirba to cebula, marchewka i mięso smażone na tłuszczu. Smażyć posiekaną cebulę – a następnie mięso do połowy ugotowane. Następnie dodaj marchewki. Gdy marchewki są smażone, dodaj pokrojone pomidory, pigwę, wątrobę i przyprawy. Wlać wodę, gotować na małym ogniu. Gdy zirba jest w pełni ugotowana, połóż ryż na równej warstwie. Ryż biorę długoziarnisty na parze, ponieważ nie traci kształtu po ugotowaniu.
dodaj ogień, ale upewnij się, że ryż leży na powierzchni zirby i nie miesza się z nią.
po odparowaniu wody ryż należy zebrać ze zjeżdżalnią na środku kotła, szczelnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
połóż gotowy pilaw na talerzu, połóż mięso, wątrobę i smalec na wierzchu i podawaj z sałatką warzywną. Oto taki pyszny pilaw o ciekawej nazwie "Ayym – paloo".
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy