skład / składniki
metoda gotowania
jagnięcina z ziemniakami w języku kazachskim "Kyurdak" nazywa się tak zupełnie nieprzypadkowo. Słowo " Kyurdak "jest nam dobrze znane i oznacza całkowity bałagan, ale w języku rosyjskim brzmi jak"kawardak". Oznacza to, że skład składników jest bardzo zróżnicowany, ale w połączeniu uzyskuje się całkowicie fenomenalny smak. Najpierw posiekaj mostek jagnięcy na pięćdziesięciogramowe kawałki, które smażę, aż pojawi się apetyczny rumieniec. Tam też siekam warzywa pokrojone w paski: słodką paprykę, marchewkę i cebulę, a teraz smażę to wszystko razem. Następnie przenoszę do rondla, wkładam ziemniaki pokrojone w paski i napełniam wodą, aby ziemniaki były przykryte. Dusić jagnięcinę z ziemniakami w języku kazachskim "Kyurdak"na małym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkowicie gotowe, no i oczywiście inne warzywa. Okazuje się, że jest to całkowicie niezrównane jedzenie, które może stać się ozdobą nie tylko codziennego, ale także każdego wykwintnego świątecznego stołu. W pewnym programie pokazali, jak gotować niektóre orientalne potrawy. Stamtąd zapamiętałem kulinarny przepis na ten pyszny "Kyurdak". Teraz wiem, że "zorganizować kawardak" oznacza nie tylko rozrzucenie ubrań w dowolnym miejscu, ale także ugotowanie doskonałego pysznego mostka jagnięcego, jednego z głównych dań kuchni kazachskiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g