jagnięcina z ziemniakami po kazachsku Kyurdak

wypróbowane i prawdziwe danie również ci się spodoba, hostessa!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 50 % 9 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jagnięcina z ziemniakami w języku kazachskim "Kyurdak" nazywa się tak zupełnie nieprzypadkowo. Słowo " Kyurdak "jest nam dobrze znane i oznacza całkowity bałagan, ale w języku rosyjskim brzmi jak"kawardak". Oznacza to, że skład składników jest bardzo zróżnicowany, ale w połączeniu uzyskuje się całkowicie fenomenalny smak. Najpierw posiekaj mostek jagnięcy na pięćdziesięciogramowe kawałki, które smażę, aż pojawi się apetyczny rumieniec. Tam też siekam warzywa pokrojone w paski: słodką paprykę, marchewkę i cebulę, a teraz smażę to wszystko razem. Następnie przenoszę do rondla, wkładam ziemniaki pokrojone w paski i napełniam wodą, aby ziemniaki były przykryte. Dusić jagnięcinę z ziemniakami w języku kazachskim "Kyurdak"na małym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkowicie gotowe, no i oczywiście inne warzywa. Okazuje się, że jest to całkowicie niezrównane jedzenie, które może stać się ozdobą nie tylko codziennego, ale także każdego wykwintnego świątecznego stołu. W pewnym programie pokazali, jak gotować niektóre orientalne potrawy. Stamtąd zapamiętałem kulinarny przepis na ten pyszny "Kyurdak". Teraz wiem, że "zorganizować kawardak" oznacza nie tylko rozrzucenie ubrań w dowolnym miejscu, ale także ugotowanie doskonałego pysznego mostka jagnięcego, jednego z głównych dań kuchni kazachskiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy