skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cukinię czyścimy, kroimy i usuwamy nasiona. Jeśli masz bardzo młodą cukinię, możesz użyć ich razem ze skórą i nasionami. Kroimy je na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub robot kuchenny wraz z czosnkiem. Wiem, że niektórzy mielą cukinię nawet w blenderze. Gotową masę wysyłamy do dużego rondla lub garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy cukinia zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut. Następnie dodaj wszystkie inne składniki-pomidor, majonez, ocet 9%, cukier, sól. I gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie i pół lub trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Jest to bardzo gęsta masa, a kiedy się gotuje, może spryskać Cię dużymi kroplami. Dlatego bądź bardzo ostrożny.
gotowy kawior układamy w wysterylizowanych słoikach i zwijamy. Odwróć słoiki i umieść je na pokrywkach. Zawiń w koc do powolnego chłodzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g