cukinia z majonezem

zwierzęta docenią! Prosty przepis na pyszne! Szybko i oryginalnie! Ostatnio ten przepis kulinarny stał się bardzo popularny wśród tych, którzy robią puste miejsca na zimę. I rzeczywiście dla kogoś, kto ma dość standardowego kawioru z cukinii, to jedzenie jest promieniem światła. Miękki, delikatnie różowy kawior o niezwykłym słodkawym smaku natychmiast podbije każdego.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 42 % 8 g
116 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.


cukinię czyścimy, kroimy i usuwamy nasiona. Jeśli masz bardzo młodą cukinię, możesz użyć ich razem ze skórą i nasionami. Kroimy je na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub robot kuchenny wraz z czosnkiem. Wiem, że niektórzy mielą cukinię nawet w blenderze. Gotową masę wysyłamy do dużego rondla lub garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy cukinia zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut. Następnie dodaj wszystkie inne składniki-pomidor, majonez, ocet 9%, cukier, sól. I gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie i pół lub trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Jest to bardzo gęsta masa, a kiedy się gotuje, może spryskać Cię dużymi kroplami. Dlatego bądź bardzo ostrożny.
gotowy kawior układamy w wysterylizowanych słoikach i zwijamy. Odwróć słoiki i umieść je na pokrywkach. Zawiń w koc do powolnego chłodzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy