jeże w sosie pomidorowym z kapustą ryżową i mielonym mięsem

pyszne i soczyste danie pokocha cała rodzina! Kiedy byłem mały, moja mama gotowała według starego przepisu kulinarnego takie jedzenie jak jeże w sosie pomidorowym. Zawsze chętnie je jadłam: & quot; dlaczego to danie nazywa się jeż? Czy są przygotowywane z jeży?". Kiedyś wyraziłem to założenie mamie, a ona mnie uspokoiła, wyjaśniając wszystko. Czas minął, często gotuję to danie i wszyscy moi mali siostrzeńcy też nie rozumieją, dlaczego to drugie danie zostało tak nazwane? Ale teraz nie o tym, teraz powiem Ci, jak gotować te same jeże.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 59 % 17 g
156 kcal
IG: 22 / 67 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

na początek drobno posiekaj kapustę, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie schładzamy.Ochładzać.
teraz mieszamy gotowe mięso mielone z posiekaną cebulą, pieprzem i solą do smaku. Następnie myjemy ryż i gotujemy go prawie do całkowitego ugotowania.
następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podziel gotowe mięso mielone na kilka kotletów, a następnie umieść je kompaktowo na patelni. Teraz mieszamy mąkę z sosem pomidorowym i podlewamy jeże tą mieszanką. Przykryj patelnię pokrywką i umieść na średnim ogniu przez 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy