skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść patelnię z olejem na ogniu, a gdy się rozgrzeje, włóż do niej pokrojone filety z kurczaka i smaż do miękkości. W międzyczasie zrobimy sos. W misce wymieszaj mleko, śmietanę i sos sojowy, wymieszaj i podpal na trzy minuty. Już nie, po trzech minutach zdejmij i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekany pomidor do fileta z kurczaka i kontynuuj smażenie. Gdy cebula się zrumieni, wlej sos i pół szklanki wody na wierzch.
dusić kurczaka przez około 10-15 minut,a następnie po wyłączeniu pozostawić na dziesięć minut.
podawać z kaszą gryczaną, którą należy gotować w zwykły sposób. Gotowanie nie powinno zająć więcej niż 40 minut. Okazuje się, że jest to pyszne i pożywne jedzenie, które na pewno ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g