mięso przepiórcze w sosie tkemali

wykwintne danie delikatesowe w pysznym sosie!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 40 % 10 g
145 kcal
IG: 20 / 30 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
od dawna chciałem ugotować taki posiłek jak przepiórka z sosem tkemali, a na urodziny mojego męża udało mi się. To danie jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i naprawdę świąteczne. Teraz podzielę się z wami jego przepisem kulinarnym. Zaczynamy więc od tego, że dobrze myjemy przepiórkę, suszymy je solą i pieprzem do smaku. Teraz topi się w dużym rondlu 1 łyżkę masła i smażymy na nim nasze przygotowane przepiórki ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie dodaj białe wytrawne wino, kaszę gryczaną do garnka, wszystko dobrze wymieszaj, wlej wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu całą tę masę, nie zapominając o mieszaniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę do rondla, podgrzej i zdejmij patelnię z ognia. Teraz bierzemy buraki, myjemy je, wkładamy do folii w formie kieszeni, solimy, pieprzymy, posypujemy olejem i pieczemy przez około godzinę. w 170 stopniach w piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy go, czyścimy i kroimy w małe kostki.Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy na oleju. Następnie dodaj przygotowane buraki, granulowany cukier, chili, sos tkemali, sól do cebuli, wszystko wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Przepiórka - 239   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy