mięso przepiórcze w sosie tkemali
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
od dawna chciałem ugotować taki posiłek jak przepiórka z sosem tkemali, a na urodziny mojego męża udało mi się. To danie jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i naprawdę świąteczne. Teraz podzielę się z wami jego przepisem kulinarnym. Zaczynamy więc od tego, że dobrze myjemy przepiórkę, suszymy je solą i pieprzem do smaku. Teraz topi się w dużym rondlu 1 łyżkę masła i smażymy na nim nasze przygotowane przepiórki ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie dodaj białe wytrawne wino, kaszę gryczaną do garnka, wszystko dobrze wymieszaj, wlej wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu całą tę masę, nie zapominając o mieszaniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę do rondla, podgrzej i zdejmij patelnię z ognia. Teraz bierzemy buraki, myjemy je, wkładamy do folii w formie kieszeni, solimy, pieprzymy, posypujemy olejem i pieczemy przez około godzinę. w 170 stopniach w piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy go, czyścimy i kroimy w małe kostki.Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy na oleju. Następnie dodaj przygotowane buraki, granulowany cukier, chili, sos tkemali, sól do cebuli, wszystko wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Przepiórka - 239 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g