pilaw ze wschodniego Uzbekistanu

taki pilaw najlepiej gotować w naturze lub w kraju!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 58 % 29 g
253 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

taki pilaw po fergańsku (i ogólnie każdy pilaw kuchni azjatyckiej) w swojej historycznej ojczyźnie jest zwykle przygotowywany na ulicy. Wyjmuje się duży kocioł, pod nim pali się drewno opałowe i tak dalej, na ten temat. Oczywiście w mieszkaniu nie można tego zrobić. Chyba że zabierzesz ze sobą wszystkie niezbędne produkty do kraju. Wyjaśnię, dlaczego lepiej jest gotować pilaw na świeżym powietrzu-powstanie zbyt dużo dziecka. Twoja kuchnia powinna być wyposażona w doskonały system wyciągowy. Mój mąż nazywa taki pilaw po fergańsku czysto męskim daniem (ponieważ nie lubi jagnięciny). Jestem dobry w stosunku do jagnięciny, więc chętnie jem wszystko.

bardzo dokładnie opłucz ryż i umieść go w ciepłej wodzie-pozwól mu puchnąć.

pokrój mięso w małe kostki. I pokrój marchewki w paski. Cebulę zostawiamy jedną głowę, resztę kroimy w pierścienie.

wkładamy kocioł do ognia, wlewamy 350 gramów oleju i kalcynujemy, aż dym zacznie płynąć. Natychmiast umieść jedną obraną główkę cebuli bez krojenia. Cebula powinna się usmażyć i stać się czarna. Usuwamy go i wkładamy pokrojony w pierścienie. Smażyć na złoty kolor.

dodaj mięso i smaż, mieszając. Włóż marchewkę. Pozostaw na trzy minuty, wymieszaj, aby słoma się nie złamała. Smażyć przez dziesięć minut. Zmniejsz ogień i wlej czarną zirę.

wlej gorącą wodę, aby była wyższa niż olej na cm. Dodaj paprykę (możesz mieć ostrą czerwień). Gdy tylko masa zacznie się gotować, zmniejsz ogień do niskiego. Pozostaw na czterdzieści minut.

dodaj ogień, wlej sól. A teraz opuszczamy ryż do kotła (musisz wylać z niego całą wodę i lepiej włożyć łyżką cedzakową). Wyrównujemy powierzchnię i wlewamy pół litra wrzącej wody-całą warstwę ryżu należy przykryć wodą. Stawiamy najsilniejszy ogień. Czekamy, aż ryż będzie gotowy i nic więcej nie mieszamy. Okresowo próbujemy, czy ryż jest gotowy. Jeśli cała woda się zagotuje, a ryż nie jest gotowy, dodaj więcej wody.

Jeśli czujesz, że pilaw fergański będzie już gotowy, zmniejsz ogień do niskiego. Zamknij kocioł pokrywką i pozostaw na 20 minut.

Otwórz, powoli wymieszaj, usuń czosnek. Rozłóż na wspólnym naczyniu i połóż na stole. Udekoruj główkami czosnku na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy