skład / składniki
gotowanie krok po kroku
taki
pilaw po fergańsku
(i ogólnie każdy pilaw kuchni azjatyckiej) w swojej historycznej ojczyźnie jest zwykle przygotowywany na ulicy. Wyjmuje się duży kocioł, pod nim pali się drewno opałowe i tak dalej, na ten temat. Oczywiście w mieszkaniu nie można tego zrobić. Chyba że zabierzesz ze sobą wszystkie niezbędne produkty do kraju. Wyjaśnię, dlaczego lepiej jest gotować pilaw na świeżym powietrzu-powstanie zbyt dużo dziecka. Twoja kuchnia powinna być wyposażona w doskonały system wyciągowy. Mój mąż nazywa taki pilaw po fergańsku czysto męskim daniem (ponieważ nie lubi jagnięciny). Jestem dobry w stosunku do jagnięciny, więc chętnie jem wszystko.
bardzo dokładnie opłucz ryż i umieść go w ciepłej wodzie-pozwól mu puchnąć.
pokrój mięso w małe kostki. I pokrój marchewki w paski. Cebulę zostawiamy jedną głowę, resztę kroimy w pierścienie.
wkładamy kocioł do ognia, wlewamy 350 gramów oleju i kalcynujemy, aż dym zacznie płynąć. Natychmiast umieść jedną obraną główkę cebuli bez krojenia. Cebula powinna się usmażyć i stać się czarna. Usuwamy go i wkładamy pokrojony w pierścienie. Smażyć na złoty kolor.
dodaj mięso i smaż, mieszając. Włóż marchewkę. Pozostaw na trzy minuty, wymieszaj, aby słoma się nie złamała. Smażyć przez dziesięć minut. Zmniejsz ogień i wlej czarną zirę.
wlej gorącą wodę, aby była wyższa niż olej na cm. Dodaj paprykę (możesz mieć ostrą czerwień). Gdy tylko masa zacznie się gotować, zmniejsz ogień do niskiego. Pozostaw na czterdzieści minut.
dodaj ogień, wlej sól. A teraz opuszczamy ryż do kotła (musisz wylać z niego całą wodę i lepiej włożyć łyżką cedzakową). Wyrównujemy powierzchnię i wlewamy pół litra wrzącej wody-całą warstwę ryżu należy przykryć wodą. Stawiamy najsilniejszy ogień. Czekamy, aż ryż będzie gotowy i nic więcej nie mieszamy. Okresowo próbujemy, czy ryż jest gotowy. Jeśli cała woda się zagotuje, a ryż nie jest gotowy, dodaj więcej wody.
Jeśli czujesz, że pilaw fergański będzie już gotowy, zmniejsz ogień do niskiego. Zamknij kocioł pokrywką i pozostaw na 20 minut.
Otwórz, powoli wymieszaj, usuń czosnek. Rozłóż na wspólnym naczyniu i połóż na stole. Udekoruj główkami czosnku na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g