gulasz z kurczaka z fileta z kurczaka

delikatne mięso z kurczaka i niesamowicie pyszny sos. Smak i konsystencja mięsa, grzybów i powstałego sosu.)) Naprawdę podobały mi się średnie kawałki mięsa i grzybów w gęstym sosie. Gulasz z kurczaka z pieczarkami nadaje się na rodzinny obiad lub kolację.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 14 % 3 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

opłucz grzyby, osusz. Jeśli są wystarczająco czyste, możesz po prostu wytrzeć je serwetką. Pokrój grubo.



obierz cebulę i marchewkę, pokrój w średnią kostkę.

filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój jak grzyby na wymiar.



połóż filety na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, smaż dosłownie przez kilka minut. Dodaj cebulę i marchewkę do mięsa.



następnie ułóż grzyby, jeszcze lekko podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, zalej bulionem (lub wodą). Sól, dodaj pieprz i suszone zioła. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut.



osobno wymieszaj śmietanę z mąką na gładką masę. Umieść mieszaninę śmietany na patelni do masy, szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Dusić przez kolejne 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy