gulasz z fileta z kurczaka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
opłucz grzyby, osusz. Jeśli są wystarczająco czyste, możesz po prostu wytrzeć je serwetką. Pokrój grubo.
obierz cebulę i marchewkę, pokrój w średnią kostkę.
filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój jak grzyby na wymiar.
połóż filety na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, smaż dosłownie przez kilka minut. Dodaj cebulę i marchewkę do mięsa.
następnie ułóż grzyby, jeszcze lekko podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, zalej bulionem (lub wodą). Sól, dodaj pieprz i suszone zioła. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut.
osobno wymieszaj śmietanę z mąką na gładką masę. Umieść mieszaninę śmietany na patelni do masy, szybko wymieszaj, aby nie było grudek. Dusić przez kolejne 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g