pilaw z pieczarkami i kurczakiem na kuchence
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj mięso i grzyby, obierz i umyj marchewkę i cebulę. Pokrój mięso na małe kawałki, grzyby na talerze, marchew na paski, cebulę na kostki.
mocno podgrzej olej roślinny w kotle lub grubościennej patelni. Włóż mięso, lekko podsmaż grzyby, dodaj marchewkę i cebulę, wymieszaj. Gdy marchewki będą miękkie, dodaj czosnek i zalej wrzącą wodą.
dobrze spłucz ryż i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
dodaj przyprawy do pilawu i sól do kotła. Pokrój małego pomidora na małe kawałki i dodaj do kotła.
odcedź ryż. Wyjmij czosnek z kotła, wlej ryż, spłaszcz i zalej wrzącą wodą, aby ryż pokrył się wodą. Gdy woda zostanie wchłonięta, zmniejsz ogień, Zamknij kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g