pilaw grzybowy z pieczarkami i kurczakiem

jeden specjalny składnik, który sprawi, że Twój pilaw będzie nie do pomyślenia pyszny. Smacznie. Bardzo lubię pilaw i staram się urozmaicić jego smak. W tej wersji pilawu grzyby nadają swój niepowtarzalny smak.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 64 % 23 g
168 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

umyj mięso i grzyby, obierz i umyj marchewkę i cebulę. Pokrój mięso na małe kawałki, grzyby na talerze, marchew na paski, cebulę na kostki.
mocno podgrzej olej roślinny w kotle lub grubościennej patelni. Włóż mięso, lekko podsmaż grzyby, dodaj marchewkę i cebulę, wymieszaj. Gdy marchewki będą miękkie, dodaj czosnek i zalej wrzącą wodą.
dobrze spłucz ryż i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
dodaj przyprawy do pilawu i sól do kotła. Pokrój małego pomidora na małe kawałki i dodaj do kotła.
odcedź ryż. Wyjmij czosnek z kotła, wlej ryż, spłaszcz i zalej wrzącą wodą, aby ryż pokrył się wodą. Gdy woda zostanie wchłonięta, zmniejsz ogień, Zamknij kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy