skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym szczegółowym przepisie przyjrzymy się, jak zrobić gulasz z cukinii z kapustą i pieczarkami. Drobno posiekaj kapustę.
Krok 2:
Cukinię obrać i pokroić wzdłuż na 2 części.
Krok 3:
Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Pokrój seler w plasterki.
Krok 5:
Paprykę myjemy i obieramy,
Krok 6:
Następnie pokrój go w kostkę.
Krok 7:
Obierz cebulę i marchewkę, następnie posiekaj cebulę i trzy marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym mieszając przez 5 minut.
Krok 9:
Dodaj marchewkę do cebuli i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut, mieszając.
Krok 10:
Dodaj połowę papryki.
Krok 11:
Pomidory i papryczki chili.
Krok 12:
Grubo posiekaj pomidory i włóż do miski blendera. Zmielić na puree.
Krok 13:
Dodaj przecier pomidorowy na patelnię.
Krok 14:
Ostra papryka drobno posiekana.
Krok 15:
Dodaj pieprz. Smażyć wszystko.
Krok 16:
Umyj grzyby i pokrój w kostkę.
Krok 17:
Rozłóż kapustę, seler, cukinię, pozostałą paprykę i grzyby na patelni.
Krok 18:
Rozłóż smażenie na wierzchu, sól i pieprz.
Krok 19:
Dusić na małym ogniu pod pokrywką.
Krok 20:
10 minut przed gotowaniem dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę czosnkową.
Krok 21:
Po czosnku dodaj drobno posiekane warzywa. Danie jest gotowe!
na tle tego, że jestem zdesperowaną miłośniczką i wielbicielką potraw warzywnych, ciągle je gotuję w domu. Staram się jak najbardziej urozmaicić dietę mojej rodziny, ale żeby było też smacznie. Takie różne warzywa nie są trudne do przygotowania. Najważniejsze jest, aby przygotować wszystkie warzywa i grzyby i postępować zgodnie z prostymi instrukcjami krok po kroku ze zdjęciem. Danie okazuje się bardzo bogate, ponieważ zawiera wiele składników, a każdy z nich nadaje mu inny smak. Po zjedzeniu takiego gulaszu w jedzeniu absolutnie nie ma ciężkości w żołądku-jest to jeden ze wskaźników, że jest zrównoważony. Ma również niską kaloryczność, co z pewnością docenią osoby obserwujące sylwetkę i wagę. Warzywa są zdrowe, muszą być spożywane w żywności przy każdej okazji. Różne przepisy na dania warzywne, w tym to, pomagają nam. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g