gulasz warzywny z cukinii z kapustą i pieczarkami

apetyczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie. Smaczne, satysfakcjonujące, aromatyczne. Kolejny przepis na różne warzywa witaminowe-gulasz z cukinii z kapustą. Spodoba się szczególnie tym, którzy lubią warzywa i przekąski łatwe dla żołądka.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym szczegółowym przepisie przyjrzymy się, jak zrobić gulasz z cukinii z kapustą i pieczarkami. Drobno posiekaj kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię obrać i pokroić wzdłuż na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój seler w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę myjemy i obieramy,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój go w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i marchewkę, następnie posiekaj cebulę i trzy marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym mieszając przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewkę do cebuli i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj połowę papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomidory i papryczki chili.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Grubo posiekaj pomidory i włóż do miski blendera. Zmielić na puree.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj przecier pomidorowy na patelnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostra papryka drobno posiekana.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj pieprz. Smażyć wszystko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umyj grzyby i pokrój w kostkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż kapustę, seler, cukinię, pozostałą paprykę i grzyby na patelni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż smażenie na wierzchu, sól i pieprz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dusić na małym ogniu pod pokrywką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    10 minut przed gotowaniem dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę czosnkową.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po czosnku dodaj drobno posiekane warzywa. Danie jest gotowe!

na tle tego, że jestem zdesperowaną miłośniczką i wielbicielką potraw warzywnych, ciągle je gotuję w domu. Staram się jak najbardziej urozmaicić dietę mojej rodziny, ale żeby było też smacznie. Takie różne warzywa nie są trudne do przygotowania. Najważniejsze jest, aby przygotować wszystkie warzywa i grzyby i postępować zgodnie z prostymi instrukcjami krok po kroku ze zdjęciem. Danie okazuje się bardzo bogate, ponieważ zawiera wiele składników, a każdy z nich nadaje mu inny smak. Po zjedzeniu takiego gulaszu w jedzeniu absolutnie nie ma ciężkości w żołądku-jest to jeden ze wskaźników, że jest zrównoważony. Ma również niską kaloryczność, co z pewnością docenią osoby obserwujące sylwetkę i wagę. Warzywa są zdrowe, muszą być spożywane w żywności przy każdej okazji. Różne przepisy na dania warzywne, w tym to, pomagają nam. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy