skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Cebulę, marchewkę, paprykę umyć i obrać. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę i paprykę w paski. Obierz kiełbaski ze skorupy i pokrój w półpierścienie.
2. Na oleju roślinnym usmaż wszystkie warzywa, a następnie dodaj kiełbaski i smaż, zanim kiełbaski staną się złote. Następnie dodaj, jeśli lubisz posiekany czosnek, trochę soli, pieprzu i wszelkich przypraw (miałem suszony berberys i oregano). I smaż jeszcze przez 2 minuty.
3. Wygładź całą pieczeń na dnie rondla, posyp równą warstwą umytego ryżu i zalej gorącą wodą około 3 filiżanek. Wlej łyżeczkę soli i wygładź powierzchnię wody, aby równomiernie się wchłonęła.
4. Pozostaw pilaw na średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta, gdy woda zostanie wchłonięta, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pilaw pod pokrywką przez kolejne 10-15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g