pieczeń wołowa w kotle na kuchence

najsmaczniejsze gorące danie mięsne z warzywami i sosem! Pieczeń wołowa w kotle na kuchence docenią wszyscy mięsożercy. Pyszny aromat, nieskazitelny smak, miękkie, delikatne mięso i obfite warzywa to świetna opcja na dni powszednie i święta!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 37 % 7 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wołową w kotle na kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi pomidorami pokrojonymi na kawałki lub posiekanymi w blenderze. Bulion mięsny można zastąpić bulionem drobiowym lub warzywnym lub zwykłą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Możesz wziąć mięso z dowolnej części tuszy. Mam łopatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz. Pokrój duże bulwy w średnią kostkę. Pozostaw małe ziemniaki w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. Jeśli żarówki są małe, tak jak moje, możesz dodać je w całości. Nadal będą się bardzo gotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kotle rozgrzej olej roślinny, włóż mięso i smaż na dużym ogniu na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj sól, pieprz i przyprawy do mięsa. Gotowe przyprawy można zastąpić papryką, chmielami-suneli, gałką muszkatołową. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj z mięsem i smaż przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cebulę i marchewkę do kotła. Smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący bulion lub wodę do kotła, aby całkowicie przykrył mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj kocioł i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki do kotła i wszystko ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj pieczeń jeszcze przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. Taką pieczeń można gotować nie tylko na kuchence, ale także na ognisku. Smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy