skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wołową w kotle na kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi pomidorami pokrojonymi na kawałki lub posiekanymi w blenderze. Bulion mięsny można zastąpić bulionem drobiowym lub warzywnym lub zwykłą wodą.
Krok 2:
Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Możesz wziąć mięso z dowolnej części tuszy. Mam łopatkę.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz. Pokrój duże bulwy w średnią kostkę. Pozostaw małe ziemniaki w całości.
Krok 4:
Pokrój marchewki na średnie kawałki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie. Jeśli żarówki są małe, tak jak moje, możesz dodać je w całości. Nadal będą się bardzo gotować.
Krok 6:
W kotle rozgrzej olej roślinny, włóż mięso i smaż na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 7:
Na koniec dodaj sól, pieprz i przyprawy do mięsa. Gotowe przyprawy można zastąpić papryką, chmielami-suneli, gałką muszkatołową. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj z mięsem i smaż przez kilka minut.
Krok 9:
Dodaj cebulę i marchewkę do kotła. Smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.
Krok 10:
Wlej gorący bulion lub wodę do kotła, aby całkowicie przykrył mięso.
Krok 11:
Przykryj kocioł i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 12:
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki do kotła i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Gotuj pieczeń jeszcze przez około 30 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. Taką pieczeń można gotować nie tylko na kuchence, ale także na ognisku. Smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g