skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić bakłażany w doniczkach w piekarniku z warzywami?
Ugotować1 bakłażan, 5-6 ziemniaków, 1 marchewka, 2 cebule, 1 papryka, ras. olej
pokrój bakłażana w kostkę, włóż do durszlaka i przykryj grubą solą, po 15-20 minutach spłucz pod bieżącą wodą.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do ziemniaków, soli, pieprzu.
drobno posiekaj cebulę i usmaż na rasie. oleju, dodać umyte bakłażany i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż wszystko prawie do miękkości.
teraz włóż warstwy do garnka: warstwę ziemniaków z marchewką, warstwę smażenia itp. Posyp gotowe danie ziołami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g