bakłażan w doniczkach w piekarniku z warzywami

obfite, smaczne, szybkie! Gotowanie i podawanie takiego dania to przyjemność! Smaczne, bardzo dobre, sycące danie na post
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 62 % 13 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jak zrobić bakłażany w doniczkach w piekarniku z warzywami?

Ugotować1 bakłażan, 5-6 ziemniaków, 1 marchewka, 2 cebule, 1 papryka, ras. olej
pokrój bakłażana w kostkę, włóż do durszlaka i przykryj grubą solą, po 15-20 minutach spłucz pod bieżącą wodą.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do ziemniaków, soli, pieprzu.

drobno posiekaj cebulę i usmaż na rasie. oleju, dodać umyte bakłażany i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż wszystko prawie do miękkości.

teraz włóż warstwy do garnka: warstwę ziemniaków z marchewką, warstwę smażenia itp. Posyp gotowe danie ziołami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy