skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz Bochenek w wodzie (lub mleku). Obierz cebulę i czosnek. Przełóż przez maszynkę do mięsa lub posiekaj cebulę, czosnek i bochenek lekko wyciśnięty z wody za pomocą blendera.
2. Dodaj pastę cebulowo-chlebową, sól i ulubione przyprawy do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj mięso mielone.
3. Na patelni rozgrzej dwa rodzaje oleju, dodaj mąkę i lekko usmaż. Wlej mleko, mieszaj, aż będzie całkowicie gładkie.
4. Pokrój ser topiony w kostkę (jeśli masz ser w wannie, taki jak bursztyn, możesz go również użyć). Dodaj ser do masy mlecznej na patelni, wymieszaj. Tutaj dodaj przyprawy i sól. Dusić przez 10 minut pod przykryciem.
5. Uformuj małe klopsiki z mielonego mięsa, ułóż je równą warstwą w sosie, dodaj liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut.
klopsiki w sosie mlecznym są delikatne, soczyste i aromatyczne.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g