skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pilaw z dynią?
1. Przygotuj warzywa: umyj je, obierz.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie.
3. Marchewki należy pokroić w paski-wystarczająco duże.
4. Pokrój dynię w średnie kostki.
5. Dobrze podgrzej kocioł (możesz mieć garnek z grubym dnem, kaczątko) na dużym ogniu, wlej do niego olej roślinny.
6. Olej się rozgrzał-włóż do niego cebulę, smaż, mieszając, 2 minuty.
7. Dodaj marchewki do cebuli, smaż przez kolejne 2 minuty.
8. Czas włożyć przyprawy do kotła: Zira, ostra czerwona mielona papryka, kolendra. Dodaj sól.
9. Dodaj również dynię do kotła, wszystko wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty.
10. Zalej zawartość kotła gorącą wodą - aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie.
11. Opłucz ryż. Należy to zrobić ostrożnie-dopóki woda nie wypłynie przezroczysta. Od tego etapu zależy, jak kruchy będzie pilaw w końcu.
12. Umieść ryż w kotle na warzywach. Nie musisz mieszać zawartości kotła! Wygładź powierzchnię ryżu, w razie potrzeby bardzo ostrożnie - wzdłuż ściany-dodaj gorącą wodę. Jego poziom powinien być o 1 cm wyższy niż ryż.
13. Zamknij kocioł pokrywką, umieść go na dużym ogniu. Gotuj pilaw, aż woda wypłynie z powierzchni ryżu. Następnie zmniejsz ogrzewanie, Zbierz ryż do środka zjeżdżalnią, nie mieszając z warzywami, i gotuj pilaw na małym ogniu przez 10-15 minut (do ugotowania ryżu).
14. Wymieszaj gotowy pilaw, podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g