pilaw z dynią

jesienny jasny pilaw, niesamowicie pyszny i pachnący! Spróbuj! Bardzo smaczne danie, które spodoba się zarówno wegetarianom, jak i tym, którzy poszczą. A miłośnikom mięsa dla odmiany też się spodoba ;) jasne, aromatyczne, pożywne, sycące. Polecam!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 75 % 18 g
113 kcal
IG: 11 / 83 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić pilaw z dynią?

1. Przygotuj warzywa: umyj je, obierz.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie.
3. Marchewki należy pokroić w paski-wystarczająco duże.
4. Pokrój dynię w średnie kostki.
5. Dobrze podgrzej kocioł (możesz mieć garnek z grubym dnem, kaczątko) na dużym ogniu, wlej do niego olej roślinny.
6. Olej się rozgrzał-włóż do niego cebulę, smaż, mieszając, 2 minuty.
7. Dodaj marchewki do cebuli, smaż przez kolejne 2 minuty.
8. Czas włożyć przyprawy do kotła: Zira, ostra czerwona mielona papryka, kolendra. Dodaj sól.
9. Dodaj również dynię do kotła, wszystko wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty.
10. Zalej zawartość kotła gorącą wodą - aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie.
11. Opłucz ryż. Należy to zrobić ostrożnie-dopóki woda nie wypłynie przezroczysta. Od tego etapu zależy, jak kruchy będzie pilaw w końcu.
12. Umieść ryż w kotle na warzywach. Nie musisz mieszać zawartości kotła! Wygładź powierzchnię ryżu, w razie potrzeby bardzo ostrożnie - wzdłuż ściany-dodaj gorącą wodę. Jego poziom powinien być o 1 cm wyższy niż ryż.
13. Zamknij kocioł pokrywką, umieść go na dużym ogniu. Gotuj pilaw, aż woda wypłynie z powierzchni ryżu. Następnie zmniejsz ogrzewanie, Zbierz ryż do środka zjeżdżalnią, nie mieszając z warzywami, i gotuj pilaw na małym ogniu przez 10-15 minut (do ugotowania ryżu).
14. Wymieszaj gotowy pilaw, podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy