Jezerier z marchwi

tradycyjny turecki deser marchewkowy. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie
lililovemeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 59 % 37 g
339 kcal
IG: 16 / 22 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce, powinieneś dostać 3 szklanki. Połóż startą marchewkę na suchej patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw do duszenia na średnim ogniu, aż cały sok wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń duszoną marchewkę z ognia i przenieś do naczyń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielone ciasteczka i orzechy włoskie do marchewki. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płatki kokosowe na folię spożywczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwilż ręce wodą i mocno dociśnij, połóż zamrożone marchewki na płatkach kokosowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przekręć marchewki z płatkami kokosowymi w rolkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij z lodówki, pokrój na kawałki, możesz ozdobić orzechami włoskimi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g

Podobne przepisy