papryka nadziewana marchewką na zimę

papryka nadziewana marchewką to zarówno przekąska, jak i lunch! Paprykę nadziewaną marchewką można gotować o każdej porze roku. Najważniejsze jest obecność świeżych warzyw, a paprykę można zamrozić, w tym przypadku po prostu nie trzeba ich blanszować. Mielona marchewka ma pikantną słodycz, zwłaszcza jeśli dodasz cynamon, kminek lub inne przyprawy do przygotowania. Paprykę można podawać jako chude drugie danie do przystawki z tłuczonych ziemniaków, makaronu, owsianki lub jako złożony dodatek do mięsa, drobiu, a także jako zimna przekąska na świątecznym stole.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paprykę nadziewaną marchewką na zimę? Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki i cebulę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na oleju słonecznikowym lekko podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz paprykę z nasion i 3-4 minuty we wrzącej wodzie. Następnie wyjmij i lekko ostudź, obracając do góry, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadziewaj paprykę nadzieniem z marchewki smażonej z cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie pomidorowe: rozcieńczyć koncentrat pomidorowy (100% bez skrobi) wodą w stosunku 1:3-4 (w zależności od gęstości), zagotować, posolić do smaku, w razie potrzeby dodać cynamon, kminek, Lavrushka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż nadziewaną paprykę do sosu i gotuj na wolnym ogniu przez 2-30 minut, możesz pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wrzącą paprykę do słoików,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wrzącą polewą

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I zwiń.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij słoiki "pod futrem", aż całkowicie ostygną.

papryka nadziewana marchewką na zimę to jedna z odmian zbioru nadziewanej papryki.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy