Gołąbki z kaszą gryczaną
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Gołąbki to narodowe jedzenie narodu rosyjskiego. Gołąbki nadziewane są różnymi mięsami mielonymi, a także mieszanką warzyw. Alternatywnie możesz wypełnić je kaszą gryczaną. Niezwykły przepis kulinarny, ale bardzo smaczny. Gołąbki z kaszą gryczaną polecam gotować wszystkim zwolennikom prawidłowego odżywiania, wegetarianom, a także tym, którzy przestrzegają ścisłego postu. Sortujemy kaszę gryczaną, myjemy i suszymy w rondlu z grubym dnem, ciągle mieszając. Sól, a gdy płatki staną się suche i kruche, wlej do nich 1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryj pokrywką i gotuj na najmniejszym ogniu bez mieszania. Usuwamy górne liście z główki kapusty, lekko gotujemy je do miękkości. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i trochę je dusić. Następnie łączymy mieszaninę z kaszą gryczaną, dodając drobno posiekany kawałek czosnku. Napełnij liście kapusty przygotowanym mięsem mielonym, zwiń je w bułki i włóż do głębokiej patelni lub rondla. Napełnij wodą, dodaj puree pomidorowe, zioła, sól i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Gołąbki z kaszą gryczaną są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g